Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 28 september 2007

Minister Vanackere realiseert crisishulpverlening aan huis in gans Vlaanderen

Minister Vanackere richt in 2007 in West-Vlaanderen een dienst voor crisishulpverlening aan huis op. Hij zal hiervoor jaarlijks 85.000 euro uittrekken. Met het oprichten van de dienst in West-Vlaanderen, bestaat er nu in alle Vlaamse provincies een dienst crisishulpverlening aan huis. Voor 2007 is hiervoor een globaal budget van 1 560 500 euro voorzien. Alle diensten garanderen op jaarbasis minimaal 40 begeleidingen in crisishulp te realiseren. In 2008 komt er een verdere uitbreiding van crisishulp aan huis in gans Vlaanderen.

Crisishulpverlening aan huis is een vorm van jeugdhulpverlening voor gezinnen met kinderen of jongeren tussen 0 en 18 jaar die te maken hebben met een ernstige crisissituatie, waarbij het kind dreigt geplaatst te worden. Het doel van de crisishulp is om uithuisplaatsing te vermijden. Een gezinsmedewerker komt gedurende 4 tot 6 weken intensief aan huis. Het gezin kan gedurende de begeleidingsperiode permanent een beroep doen op de begeleider voor tussenkomst in crisissituaties. Hij is 24 uur per dag en zeven dagen op zeven bereikbaar en kan indien nodig uitrukken naar het gezin.

Het aanbod van de crisishulpverlening aan huis kan zowel praktische als therapeutische hulp betekenen. Dit houdt ondermeer in: het ongedaan maken van de aanleidingen van de crisis, praktische hulp, begeleiding in het omgaan met kinderen, zoeken hoe er beter gepraat kan worden met elkaar, zoeken hoe er opnieuw rust kan komen. De gezinsmedewerker probeert steeds zo veel mogelijk aan te sluiten bij de vragen van het gezin. Crisishulpverlening aan huis werkt heel gericht met mensen samen en wil hen vaardig maken om zelf de crisissituatie de baas te kunnen.

De effectiviteit van deze werkvorm is in internationaal onderzoek bewezen. Ze geeft ouders en jongeren voldoende vaardigheden om na crisissituaties verder te leven. De sociale isolatie wordt aangepakt, de relatie tussen ouders en kind wordt verbeterd en de balans tussen draagkracht en draaglast voor de ouders wordt hersteld.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be