Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 28 september 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering benoemt Jan Cornelis en Maureen Verhue, met ingang van 1 oktober 2007, tot lid van de raad van bestuur van het Vlaams Instituut voor de Bevordering van het Wetenschappelijk Technologisch Onderzoek in de Industrie (IWT). Ze vervangen respectievelijk Gino Baron en Geert Campaert.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering voorziet 28,8 miljoen euro voor de financiering van de competentiepool Flanders' DRIVE II (2008-2011). De missie van Flanders DRIVE II is uit te groeien van innovatieplatform tot internationaal erkend competentiecentrum, en dit ter ondersteuning van een meer slagkrachtige voertuigindustrie in Vlaanderen. De regering keurt meteen ook het convenant goed met het IWT-Vlaanderen en Flanders' DRIVE II.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op de aanpassing van de leer- en stagevergoedingen wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief de besluiten over de leertijd en de ondernemersopleiding. Aanleiding voor deze aanpassing is de verhoging met 2% van de bedragen van het nationaal bruto gemiddeld minimuminkomen. De leer- en stagevergoedingen stijgen dus ook met 2%.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Albertkanaal in Wijnegem'.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State machtigt de Vlaamse Regering het departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed en de intern verzelfstandigde agentschappen (IVA's) R-O Vlaanderen en Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed definitief om deel te nemen aan de oprichting en het beheer van de Stichting Monumentenstrijd. Deze stichting zal zorgen voor de logistieke en financiële ondersteuning en de continuïteit bij de realisatie van de restauratie- en herstelprojecten aan monumenten die voortvloeien uit het crossmediale VRT-project Monumentenstrijd.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de vorm van het attest tot het verkrijgen van kosteloze registratie in het kader van een brownfieldproject dat het voorwerp uitmaakt van een brownfieldconvenant. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

In het kader van het Fonds ter Bevordering van de Sociale Economie in Vlaanderen kent de Vlaamse Regering bijna 417.000 euro subsidie toe aan vzw LABORX in Mechelen voor het project Instant A+. Het project situeert zich op het vlak van de ontwikkeling van nieuwe begeleidings-, ondersteunings- en opleidingsmethodieken hoofdzakelijk ten voordele van vijftigplussers. Het speelt in op de uitdaging om een aanpak op maat te ontwikkelen voor oudere werkzoekenden.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent bijna 271.000 euro subsidie toe aan de Vlaamse Liga tegen Kanker vzw voor de uitvoering van haar opdrachten.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In het kader van de bijzondere jeugdbijstand subsidieert de Vlaamse Regering volgende vzw's voor projecten Crisishulp aan Huis: vzw Diensten- en Begeleidingscentrum Openluchtopvoeding Brasschaat (259.000 euro), vzw De Cocon Gent (257.000 euro), vzw Ivo Cornelis Mechelen (187.500 euro), vzw Sporen Heverlee (272.000 euro), vzw Cocon-Vilvoorde (250.000 euro), vzw Daidalos Peer (250.000 euro) en vzw Crisishulp aan Huis West-Vlaanderen (85.000 euro).

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV en de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit van 11 maart 2005 over de invoering van de haalbaarheidsstudie voor alternatieve energiesystemen. Met de wijziging zal onder meer de haalbaarheidsstudie slechts verplicht zijn voor een preselectie van technieken, gebouwen en randvoorwaarden die leiden tot een vrij hoge waarschijnlijkheid dat de bedoelde technologie in praktijk toepasbaar is. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering klasseert de gracht tussen de Broeckbeek en de Plasbeek in de gemeente Bever als onbevaarbare waterloop van derde categorie. De gracht krijgt de naam Poreelbeek. In Wachtebeke wordt de gracht vanaf de Expresweg Antwerpen-Knokke (N49) tot aan het oude punt van oorsprong van de onbevaarbare waterloop 1.320 van derde categorie geklasseerd tot onbevaarbare waterloop van tweede categorie. Het tussenliggende waterloopgedeelte, met name de delen van de huidge onbevaarbare waterlopen 1.320 en 8.125 van derde categorie tot aan het oude beginpunt van de Zoute Vaart, wordt geherklasseerd tot onbevaarbare waterloop 8.320 bis van tweede categorie. Het volledige waterloopgedeelte vanaf de Expresweg Antwerpen-Knokke (N49) tot aan het oude beginpunt van de Zoute Vaart, krijgt de naam Zoute Vaart, onbevaarbare waterloop 8.320 bis van tweede categorie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed over het beheer en de uitbating van de regionale luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem. De bevoegde minister wordt gelast het voorontwerp van decreet voor advies voor te leggen aan de SERV en nadien aan de Raad van State. Het voorontwerp van decreet wordt ook op de onderhandelingsagenda geplaatst van het Sectorcomité XVIII. De regering gelast de bevoegde minister om verdere onderhandelingen te voeren met het oog op de oprichting van de Luchthaven Ontwikkelingsmaatschappij (LOM) voor de luchthavens, en alle noodzakelijke voorbereidende stappen te zetten met het oog op de voorbereiding van de onderhandelingsprocedure voor de oprichting van een Luchthaven Exploitatiemaatschappij (LEM) voor elke luchthaven.