Gemeente Schiedam


September

Brandersfeesten in het teken van Europa

19 september 2007

Tijdens de Brandersfeesten in Schiedam maken bezoekers op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 september bij ieder programmaonderdeel een reis door Europa. Een Europese Show tijdens de Taptoe op vrijdag, lekkernijen uit onder meer Frankrijk, Spanje en Italië op de Brandersmarkt en oud-Hollandse ambachten op de Lange Haven is maar een kleine greep uit het overvolle programma in de binnenstad. Dit jaar zijn de Taptoe en de Gondelvaart voor het eerst ook live te zien op LOOK TV.

Schiedam is op haar mooist wanneer op zaterdagavond 29 september theatrale schepen door de havens van de karakteristieke binnenstad varen tijdens de Gondelvaart. Vele maanden werken verschillende verenigingen aan hun gondels die dit jaar in het teken staan van Europa. Wanneer het donker wordt, trekken dertig prachtig verlichte schepen door de historische binnenstad. Aan de kade liggen het hele weekend al meer dan tweehonderd boten en schepen van watersporters die traditiegetrouw het waterseizoen afsluiten bij de Brandersfeesten. Ook zijn er tijdens het Watersportweekend veel activiteiten voor jongeren. De gewone bruggen worden gemeden om naar de overkant van de Lange Haven te gaan. Logisch wanneer je er overheen kunt fietsen en met het vlot veel sneller bent. Op zondag is er ook de Branderssloepenrace waar teams strijden voor de felbegeerde Brandersbokaal.

Van oud-Hollandse meezingers tot Franse chansons De Brandersfeesten 2007 staan ook in het teken van muziek. Vrijdagavond opent met de Taptoe en nog niet eerder zongen en speelden er zoveel koren en bands in de stad. Op de kaden, de pleinen en in de straten klinken het hele weekend oud-Hollandse meezingers, Franse chansons en hier en daar zelfs de Weense wals. Twintig koren zingen verspreid door de stad hun liederen. Bovendien worden de festivalbezoekers verrassend vermaakt op verschillende locaties door bijzondere theateracts. s Avonds is er bij de cafés en restaurants een uitgebreid programma met Schiedam Live! en gaat het Jenevermuseum heerlijk op zijn Hollands. Het hele weekend overdag zijn er ook speciale activiteiten bij het Stedelijk Museum Schiedam en het Nationaal Coöperatie Museum.

Alles voor Kids
Ook kinderen kunnen terecht in de musea. Het Jenevermuseum organiseert verschillende kinderactiviteiten met KOMKIDS en bij het Stedelijk Museum Schiedam is van Alles voor Kids. Creatieve kids reizen hier langs Juffrouw Klieder en Klodder om te knutselen, de voorstelling Wit is de kleur van Koud van Intorno Ensemble en een presentatie van Jeugdtheaterschool De Teerstoof om zelf te ervaren hoe het is om te dansen, toneel te spelen en te zingen. Het Stadserf wordt twee dagen lang omgedoopt tot Techniekplein waar bezoekers kunnen zien hoe een grote hijskraan en een vuilniswagen werken, wat zo bijzonder is aan politiewagens en -motoren en hoe een ambulance en een calamiteitentent er van binnen uitzien. Hier staat ook de modelbootvereniging Vaargroep Rijnmond met een eigen vaarbassin. De mooiste modelschepen doorkruisen het water. De jonge kapiteins kunnen in de jeugdvaarbak tegen een kleine vergoeding zelf met bootjes varen. Kijk voor het totale programma van de Brandersfeesten op www.brandersfeesten.nl.

Foto: Esens.nl
Foto: Esens.nl

De Brandersfeesten
vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 september
www.brandersfeesten.nl

Voordelig met bus, tram en metro in Schiedam
Net als alle andere weekenden in september en Brandersfeestenvrijdag
28 september kan iedereen op zaterdag 22 en zondag 23 september voor maar 1,50 reizen met de bus, tram en metro in Schiedam. De kaart is na afstempeling de hele dag geldig in de bus en tram (zone 5327 en 5319) en het metrotraject Vijfsluizen Marconiplein. De Evenementendagkaart is op de volgende adressen te koop: Gemeentelijk Informatie Punt in de Stadswinkel van het Stadskantoor, VVV kantoor (Buitenhavenweg), De Blockshop (Groenelaan), Bas van der Heijden (Laan van BolEs), Bas van der Heijden (Broersveld), Albert Heijn (Hof van Spaland), Miros tabak (Rubensplein) en Primera Woudhoek (Geuzenplein). Ook kunnen kaartjes aangeschaft worden via www.ontdekschiedam.nu .