Universiteit Twente

Overleven in de Sundarbans

De Sundarbans vormt één van de Wereld Erfenis gebieden. Op donderdag 29 september 2007 promoveert A. A. Danda aan de Universiteit Twente op een proefschrift over strategieën voor duurzame ontwikkeling in deze delta.

In het Indiase gedeelte van de Sundarbans moeten 4,5 miljoen inwoners zien te overleven. Deze unieke eco-regio is uitgeroepen tot één van de Wereld Erfenis gebieden vanwege haar bijzondere biodiversiteit, onder andere als reservaat voor een paar honderd Royal Bengal Tigers. Ironisch genoeg echter zijn de bewoners van deze delta van de immens grote rivieren, de Ganges, de Brahmaputra en de Meghna, in de Baai van Bengalen voornamelijk overgeleverd aan de desastreuze krachten van de natuur.

Met soms verbluffende taaiheid weten de meesten zich te weer te stellen tegenover die natuurkrachten ondanks de laksheid van veel overheidsinstanties, aldus Danda. De wijze waarop diverse bevolkingsgroepen zich organiseren vormt het onderwerp van zijn studie.

De Twentse onderzoeker heeft zich geconcentreerd op de condities voor het ontwerpen van mogelijke strategieën voor duurzame ontwikkeling in deze delta. Hij concludeert dat speciale beleidsmaatregelen vereist zijn die de bevolking in staat moeten stellen hun eigen keuzes te kunnen blijven maken, gebaseerd op hun eigen waarden die zij van belang vinden.

Noot voor de pers:

Anamitra Anurang Danda promoveert aan de Universiteit Twente bij de faculteit Management en Bestuur. Zijn proefschrift is getiteld "Surviving in the Sundarbans Threats and Responses. An analytical description of life in an Indian riparian commons."

Contactpersoon Universiteit Twente, drs. Martine van Hillegersberg, faculteit Management en Bestuur, tel. 053-489 2410, m.vanhillegersberg@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 20-09-2007 12:34:10 door Webmaster