Ingezonden persbericht


Aantal vrouwen dat stopt met borstvoeding door werk meer dan verdubbeld

Voedingscentrum: zorgelijke ontwikkelingen in voeden baby's

Weer beginnen met werken is één van de belangrijkste redenen voor vrouwen om voortijdig te stoppen met het geven van borstvoeding. Het Voedingscentrum vindt dit zorgelijk. Baby's in Nederland krijgen daardoor een te korte periode borstvoeding. Gemiddeld is dit een maand, terwijl minimaal zes maanden borstvoeding wordt aanbevolen.

In opdracht van het Voedingscentrum heeft TNO een onderzoek gedaan onder bijna drieduizend jonge moeders naar de redenen om voortijdig te stoppen met het geven van borstvoeding. Terugkeer naar het werk wordt als één van de belangrijkste redenen genoemd. Hoewel maatregelen als kolven op de werkplek bij de wet zijn geregeld, is het aandeel moeders dat dit als hoofdreden noemt de afgelopen jaren sterk toegenomen: van twaalf procent in 2001-2003 naar 28 procent in 2007. Met name hoogopgeleide vrouwen noemen 'werk' de belangrijkste reden om te stoppen (33 procent).

Zo'n tachtig procent van de vrouwen in Nederland begint na de bevalling met het geven van borstvoeding. Dit percentage loopt in de weken erna enorm snel terug. Na drie maanden krijgt nog maar eenderde van de baby's volledig borstvoeding. Te 'weinig melk' is de meest genoemde reden om kunstvoeding te gaan geven (28 % in de eerste maand, daarna 32%). Dit is opvallend omdat gezonde moeders altijd in staat zijn ruim voldoende borstvoeding te geven. Moeders twijfelen dus onnodig over de hoeveelheid moedermelk. Voldoende lijkt voor hen niet genoeg.

Het Voedingscentrum wil het belang onderstrepen baby's zeker zes maanden borstvoeding te geven. Moedermelk is de beste voeding voor baby's. Het sterkt het immuunsysteem van het kind en voorkomt problemen met de gezondheid, zowel op korte als op lange termijn. Borstvoeding heeft voor het kind een beschermend effect op infecties van het maagdarmkanaal, middenoorontsteking, hoge bloeddruk en overgewicht, en voor de moeder op reumatoïde artritis. Baby's voldoende lang borstvoeding geven, levert bovendien op termijn besparingen op in de kosten voor de volksgezondheid, zo is onlangs door het RIVM berekend.

Van 29 september tot en met 6 oktober is het de 'Week van de Borstvoeding'. Met de campagne 'Borstvoeding verdient tijd' stimuleert het Voedingscentrum het blijven geven van borstvoeding. Het Voedingscentrum geeft samen met de Samenwerkende Borstvoeding Organisaties het blad 'BV borstvoeding' uit. Hierin staat onder meer een artikel over de ervaringen van moeders en werkgevers over het geven van borstvoeding onder werktijd en kolven op de werkplek www.voedingscentrum.nl/NR/rdonlyres/1C1CA263-4B8B-48D1-9E3B-7E73207DE1D9/0/BV_PAG6469.pdf. Verder is op de site van het Voedingscentrum veel informatie over borstvoeding te vinden (www.voedingscentrum.nl).

Voedingscentrum - eerlijk over eten

Gezond, lekker en veilig eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.