Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Helicoptervluchten boven 50.000 Chinese chrysanten

Haarlem, 30 augustus 2007 -- Te midden van het voortrazende verkeer stak de Westlandse kunstenaar Adrie Huisman in juli en augustus plantje voor plantje 50.000 bolchrysanten in de aarde van de middenberm van de Provincialeweg N242 tussen Alkmaar en Heerhugowaard. Op 29 september kunnen geïnteresseerden een helicoptervlucht boeken boven deze kleurrijke middenberm van de N242 en genieten van het landschappelijke lijnenspel van de N242. Ga voor meer informatie en boekingen van de helicoptervluchten naar www.orbino.nl.

De kunstenaar Huisman en tuinderszoon, liet voor deze kleurrijke actie speciaal chrysanten uit China komen: 'China is dichterbij dan we denken. China is al jaren de grootste exporteur van Hollandse bolchrysanten. Binnenkort rijden we allemaal in een Chinese auto. En het zal dus ook wel niet zo lang meer duren voordat de eerste snelweg in Nederland door Chinezen wordt aangelegd.' Op 29 en 30 september kunnen geïnteresseerden vanaf 10.00 uur deelnemen aan rondritten langs de N242 in Chinese auto's.

Al ver voor de jaartelling verspreidde de chrysant zich vanuit het Middellandse Zeegebied naar Azië. China gebruikte de chrysant als smaakmaker in maaltijden voor de armen. Nu is de bloem hier symbool van de herfst die zich verzet tegen de winter. De chrysant is in China ook een symbool voor een lang leven. Met zo veel kwaliteiten is het niet raar dat Chinezen van chrysanten houden. Ook in Nederland mag de chrysant meer gewaardeerd worden als het aan Huisman ligt. In Nederland is de chrysant bekend als "allerheiligenbloem" en is op 1 november op veel (katholieke) kerkhoven te vinden.

Kunstlab Orbino is een tijdelijke werk- en expositieplek in het kader van de reconstructie van het oostelijke deel van de Ring Alkmaar. Kunstlab Orbino bevindt zich tot begin 2008 bij de kruising Nieuwe Schermerweg / Provincialeweg (bij de Kraspolderbrug) in Alkmaar. Kunst en Cultuur Noord-Holland heeft Kunstlab Orbino in opdracht van de Provincie Noord-Holland langs de N242 geplaatst. Kunstenaarsinitiatief UNIT1 verzorgt de programmering van Kunstlab Orbino. Meer informatie over de andere kunstprojecten in Orbino is te vinden op www.orbino.nl. Kijk op www.noord-holland.nl/projecten/n242 voor informatie over de wegwerkzaamheden rond de N242.