Ingezonden persbericht


Vooraankondiging:

WAUW! Nederland in de jaren 70

29 september 2007 t/m 27 januari 2008

De jaren 70 vormen een omstreden decennium. De een ziet het als een tijdperk van idealisme en zelfontplooiing, de ander als een periode van geitenwollen sokken en doorgeschoten tolerantie. Maar dat ons land in deze jaren ingrijpend veranderde, daarover is iedereen het eens. Het Noordbrabants Museum wijdt een bruisende en inspirerende tentoonstelling aan deze turbulente periode onder de titel: WAUW! Nederland in de jaren 70.

De jaren 70 lijken al een eeuwigheid geleden. De tijd van macramé plantenhangers, schrootjes en interieurs waarin de kleuren oranje, bruin en geel overheersten, is voorgoed voorbij. Dat geldt niet voor de maatschappelijke veranderingen die in deze jaren hun beslag kregen, zoals de zorg om het milieu, de mondigheid van de burger of de emancipatie van vrouwen en minderheden. Sommigen menen dat veel hedendaagse problemen hun oorsprong vinden in deze periode: de teloorgang van normen en waarden, al te sterke individualisering en drugsgebruik. WAUW! biedt bezoekers de mogelijkheid hun oordeel over deze periode te vormen, te herzien of aan te scherpen.

In 2005 organiseerde het Noordbrabants Museum de tentoonstelling Knus Nederland in de jaren 50. Het bleek een groot succes: met ruim 165.000 bezoekers was deze expositie een van de meest bezochte en besproken tentoonstellingen aan Nederland. Mede door de ruime aandacht van de media stonden de jaren vijftig weer volop in de belangstelling en werd door een groot publiek voor het eerst met andere ogen naar deze periode gekeken. Waar de expositie Knus vooral met brede streken een tijdsbeeld schilderde, zal de expositie over de jaren zeventig dieper op de maatschappelijke ontwikkelingen van dit decennium ingaan. Opnieuw is echter gekozen voor een tentoonstelling die het tijdvak belicht vanuit de optiek van de gewone Nederlander, voor een expositie met veel objecten, interieurs, beelden, geluiden en geuren waarmee de persoonlijke herinneringen van de bezoekers zoveel mogelijk worden gemobiliseerd.

Collega-musea stelden honderden bijzondere en alledaagse objecten ter beschikking, terwijl een oproep aan particulieren om voorwerpen met een speciale betekenis in te leveren, enkele maanden geleden leidde tot een stortvloed van kleding, gebruiksvoorwerpen en andere herinneringen. Bovendien bevat de tentoonstelling WAUW! - naast talloze foto's, beschikbaar gesteld door Nationaal Archief en Uitgeverij Waanders - maar liefst dertig audiovisuele programma's die speciaal voor de expositie zijn samengesteld door VPRO/Geschiedenis tv. Hieronder bevinden zich enkele langere documentaires maar ook veel fragmenten uit nieuwsuitzendingen, bijzondere sportflitsen, spelshows en talloze spraakmakende programma's. Daarmee biedt deze expositie niet alleen een prikkelende kijk op een belangrijke episode uit de recente Nederlandse geschiedenis, maar ook een terugkeer naar de tijd van inspraak en aksie, naar de tijd van citroengeraniums en marihuana, naar de tijd van Toppop en punk. WAUW!

Aan de redacties:
Voor meer informatie of het bestellen van beeldmateriaal kunt u telefonisch contact opnemen met Ingrid van Berlo, tel. 073 6877 808 of per e-mail: ivanberlo@noordbrabantsmuseum.nl of Chantal Sleutjes, tel. 073-6877 807 of per e-mail: csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.