Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 10 september 2007

Unieke samenwerking De Tamboer en Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Actrice Julika Marijn onderdeel van lezing rondom Etty Hillesum

Theater-Congrescentrum De Tamboer presenteert een unieke samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Op zaterdag 29 september om 14.00 uur is er een bijzondere lezing georganiseerd rondom de voorstelling In duizend zoete armen, gespeeld door Julika Marijn. Deze toneelmonoloog, die 's avonds om 20.15 uur in De Tamboer te zien is, is geïnspireerd op de dagboeken van de levenslustige joodse Etty Hillesum. Speciaal voor deze voorstelling heeft het Herinneringscentrum Kamp Westerbork het joodse echtpaar Hertzberger uitgenodigd om te vertellen over hun verblijf in Westerbork en Auschwitz. Het echtpaar verbleef gelijktijdig met Hillesum in Westerbork. Julika Marijn geeft daarnaast een voordracht rondom haar avondvoorstelling.

Nog niet eerder organiseerde een theater een gezamenlijke lezing met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Daarom belooft de voordracht van Julika Marijn en het verhaal van de 93-jarige dr. Hertzberger en zijn vrouw Jenny Hertzberger-Gold een bijzonder geheel te worden. De rode draad van deze lezing is geïnspireerd op Etty Hillesum. In de monoloog die Marijn 's avonds in De Tamboer speelt, brengt ze twee levens uit twee verschillende tijden bij elkaar. De dynamische Julia die in onze huidige tijd leeft, leest het dagboek van Hillesum. Het publiek beleeft de beide werelden van deze sterke vrouwen, waardoor heden en verleden samenkomen. Op verrassende wijze zoeken beiden hun waarheid binnen het decor van hun tijd. Terwijl de oorlog gruwelijker wordt, slaagt Hillesum erin door de verworvenheden van haar zelfonderzoek, vol overgave en met liefde voor de mensheid in het leven te blijven staan. Julia stelt zichzelf vragen door het lezen van de dagboeken en vindt antwoorden wanneer zij het voormalig kamp Auschwitz bezoekt, waar Hillesum meer dan 60 jaar geleden omkwam.

De heer Hertzberger verbleef in dezelfde periode als Hillesum in kamp Westerbork, van 1942 tot 1944. Dr. Hertzberger werkte in de polikliniek als arts en bacterioloog en kende daardoor veel mensen. Hertzberger overleefde zes concentratiekampen, waaronder Theresienstadt, twee keer Auschwitz-Birkenau en Dachau. Uiteindelijk wist de arts te vluchten en werd hij bevrijd door de Amerikanen. Zijn latere tweede vrouw overleefde tevens verscheidene concentratiekampen.

Bezoekers van de lezing krijgen E 4,- korting op de avondvoorstelling en betalen slechts E 13,00 (excl. pauzedrankje à E 2,25). Het publiek van De Tamboer mag gratis naar de lezing in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Kaarten zijn te verkrijgen bij de balie van De Tamboer, via www.detamboer.nl of telefonisch (0528) 280 180. Mensen die alleen naar de lezing willen betalen E 4,50, waarbij toegang tot het museum is inbegrepen. Kaarten kunnen telefonisch gereserveerd worden bij het Herinneringscentrum: 0593 - 592600 of per e-mail:info@kampwesterbork.nl.