Gemeente Den Haag

Langs de drie stadsboerderijen in Escamp kan op zaterdag 29 september een speciale fietstocht gemaakt worden. Op de Dag van de Agrobiodiversiteit wordt deze tocht georganiseerd door de stadsboerderijen in samenwerking met de Fietsersbond. Zeldzame huisdierrassen krijgen op deze dag extra aandacht. Ook op Haagse stadsboerderijen leven zeldzame dierrassen zoals de Rode Fries (koe), het Zwartblesschaap, Melkschaap en Veluwse Landgeit.

Fietsen en kleuren
Starten met de fietstocht kan van 11.00 tot 15.00 uur vanaf één van de drie stadsboerderijen in Escamp.
Het gaat om de boerderijen Nijkamphoeve (hoek Dedemsvaartweg/Escamplaan), Herweijerhoeve (Zuiderpark, ingang Vreeswijkstraat) en Op den Dijk (Bovendijk 141-143). Deelname is gratis. Tijdens deze 12,5 km lange fietstocht wordt extra aandacht besteed aan de zeldzame huisdierrassen op de stadsboerderijen, zoals schapen, koeien en geiten. Kinderen kunnen daarnaast meedoen aan een kleurwedstrijd. Informatie over de fietstocht en een kleurplaat zijn vanaf 25 september verkrijgbaar op de genoemde stadsboerderijen. Meer informatie over de Haagse stadsboerderijen staat op www.denhaag.nl/stadsboerderijen.

Zeldzame huisdierrassen
Uit een recente enquête van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) blijkt dat op kinder- en stadsboerderijen vijftig verschillende zeldzame Nederlandse rassen en kleurslagen leven. Deze boerderijen vinden het belangrijk dat deze rassen behouden worden en dat kinderen in heel Nederland in aanraking kunnen komen met dit levend cultureel erfgoed. Meer informatie over Zeldzame huisdierrassen is te vinden op de website van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen www.szh.nl.