Gemeente Purmerend

Demonstraties van en informatie over aangepast sporten

21 september 2007

Zaterdag 29 september in De Beukenkamp

Sporthal De Beukenkamp staat zaterdag 29 september bol van demonstraties aangepaste sporten. Ook zijn er tijdens deze themadag vele organisaties aanwezig die informatie geven over het beoefenen van sporten door mensen met een beperking. De deuren gaan open om 11.00 uur, de officiële opening is om 13.00 uur met een demonstratie rolstoelbasketbal waaraan ook bekende Nederlanders deelnemen. De themadag was twee jaar geleden een groot succes en voorzag in een behoefte.

Tijdens de themadag Aangepast Sporten kan men kennismaken met tal van sporten, die (ook) voor mensen met beperkingen leuk, gezond en gezellig zijn. Dit jaar staan sporten voor mensen met een chronische, lichamelijke en visuele beperking centraal. Er zijn demonstraties van sporters die al jaren hun aangepaste sport beoefenen. Het gaat bijvoorbeeld om aangepaste nordic walking, pilates en badminton, om dynamic tennis, rolstoelhockey, rolstoelbasketbal, show down, wandelen en volleybal voor (ex-)hart-patiënten, tai chi, roeien, powerliften (door Purmerender Eelco Kooistra, nationale top) en golf door de beste blinde golfer (Ronald Boef) van Europa! De meeste sporten kan men onder deskundige begeleiding proberen. Het is mogelijk diverse sportrolstoelen en hand bikes te testen en er is een cursus rolstoelvaardigheid te volgen. Zelfs een aangepaste massage is mogelijk. Men kan ook het vetgehalte laten meten en de BMI laten bepalen. De BMI geeft aan of er sprake is van ongezond overgewicht.

Ambassadrice
De officiële opening door Marlou van Rhijn, de ambassadrice Aangepast Sporten van Purmerend Actief en wethouder Berent Daan is om 13.00 uur. Aansluitend nemen zij deel aan een wedstrijd rolstoelbasketbal met bekende Nederlanders, waaronder voetballer Wim Jonk, de Purmerendse zanger Marcel Kapteijn en Diederik Samsom, lid van de Tweede Kamer. Er is tijdens de themadag informatie te krijgen over verschillende aangepaste sporten en beweegactiviteiten. Aan een fysiotherapeut en een medewerker Aangepast Sporten van Sport en Recreatie van de gemeente Purmerend kan men vragen stellen. Ook is er de gelegenheid in gesprek te raken met mensen die deze sporten al een tijd beoefenen en weten waar zij over praten. De themadag is om 15.00 uur afgelopen. Men is zonder aanmelding van harte welkom tijdens de themadag Aangepast Sporten. De Beukenkamp is eenvoudig toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Het parkeerterrein bij De Beukenkamp is tijdens de themadag bedoeld voor bezoekers die moeilijk ter been zijn.

Wie vragen heeft over de themadag Aangepast Sporten, kan contact opnemen met Petra Schilp, bereikbaar op maandag en vrijdag van 09.30 uur tot 12.30 uur via telefoonnummer (0299) 452 589 of e-mail: p.schilp@purmerend.nl. Contact opnemen kan ook met het Sportservicecentrum, (0299) 452 312.