Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse overheidsondersteuning voor lokaal toerismebeleid (29/09/07)

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vraagt dat steden en gemeenten meer werk maken van het lokale toerismebeleid. Dat zei hij vandaag op de mandatarissentrefdag in Dilbeek, georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Mandatarissen. In samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) start Bourgeois een project om de lokale besturen bewust te maken van het belang van een volwaardig en ambitieus toeristisch beleid. Hij zorgt daarbij voor de nodige ondersteuning. De VVSG plant, onder meer, een telefonische en digitale infobalie, extra studiedagen en praktische publicaties over lokaal toerismebeleid.

Heel veel Vlaamse steden en gemeenten hebben toeristisch potentieel, elk met eigen interessante bezienswaardigheden. Ik wil Vlaanderen zo goed mogelijk promoten in binnen- en buitenland. Maar dan moeten we samen met al die lokale besturen aan hetzelfde zeel trekken, het toerisme ook lokaal professioneel aanpakken en fier elk deeltje van Vlaanderen efficiënt promoten, aldus minister Bourgeois.

En net zoals dat voor het Vlaamse niveau geldt, is toerisme ook lokaal een stabiele economische groeisector, aldus nog de minister. Hij wijst op het belang van een beleidsstrategische onderbouw, sterkere budgetten en inzetten op verdere professionalisering van productontwikkeling en promotie. Daarbij houdt hij een sterk pleidooi voor een open en intense samenwerking met de private toeristische actoren.

In veel lokale besturen weegt het toerismebeleid vandaag nog niet erg zwaar in het totale gemeentelijke beleid. Dat is geen verwijt. Vaak is het geen kwestie van niet willen. 89% van de steden en gemeenten hebben een schepen van Toerisme. Maar er is duidelijk nood aan ondersteuning. Dat signaal krijg ik ook vanuit de besturen zelf. Daarnaast ontbreekt soms de toeristische reflex in andere lokale beleidsdomeinen, zoals cultuur, natuur, mobiliteit, ruimtelijke ordening, aldus de minister.

Daarom steunt de minister een VVSG-project ter ondersteuning van het lokale toerismebeleid. VVSG krijgt daarvoor een medewerker voor de komende drie jaar. Concreet komt er een telefonische en elektronische helpdesk, waar de lokale beleidsverantwoordelijken en ambtenaren terecht kunnen voor al hun vragen. Ook analyseert de VVSG op basis van een veldonderzoek welke vragen er leven op het vlak van lokaal toerismebeleid. De VVSG-webstek krijgt een uitgebreide rubriek over toerisme en de VVSG stelt heel wat doelgerichte publicaties en thematische ontmoetings- en vormingsactiviteiten in het vooruitzicht.

VVSG vindt hierbij alvast een partner in Toerisme Vlaanderen, maar zoekt ook overleg met de provinciale toeristische organisaties, de toeristische beroepsfederaties en UNIZO. Een stuurgroep zorgt voor de inhoudelijke begeleiding van het hele traject.

Auteur:
Vlaams minister van Toerisme
Geert Bourgeois

Meer informatie:
Contactpersoon: Marijke Verboven, persdienst minister Bourgeois Telefoon: 02/552.70.89
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.ministergeertbourgeois.be