Vanavond: hield justitie informatie achter die wees op de onschuld van Lucia de B.?

NOVA
29-09-2007

Fouten in zaak Lucia de B.
Ze is veroordeeld voor zeven moorden op baby's en bejaarden en drie pogingen tot moord: de Haagse verpleegkundige Lucia de B. Ze zit al zes jaar in de gevangenis en wordt beschouwd als de
grootste seriemoordenaar uit de Nederlandse geschiedenis.

Als het waar is tenminste, want een commissie evaluatie afgesloten strafzaken kijkt nu of er sprake is van een rechterlijke dwaling. Belangrijkste vraag: heeft justitie informatie achtergehouden, die wees op de onschuld van Lucia de B.?

Twee deskundigen bestudeerden voor NOVA de dossierstukken. Hun oordeel: justitie heeft ernstige fouten gemaakt en Lucia de B. had op basis van deze feiten nooit veroordeeld mogen worden.

Erik Hazelhoff Roelfzema (90) overleden
Hij was één van de meest besproken en beschreven oorlogshelden: 'Soldaat van Oranje' Erik Hazelfhoff Roelfzema is overleden. Hazelhoff Roelfzema was adjudant van koningin Wilhelmina, drager van de oudste en hoogste Nederlandse Ridderorde, de Militaire Willemsorde, piloot, Engelandvaarder en geheim agent. Hazelhoff Roelfzema werd 90 jaar.

Geweld in Birma
Al weken demonstreren duizenden boedhistische monniken en burgers in Birma tegen de militaire dictatuur in hun land. Afgelopen dagen schoten ordetroepen op de menigte om de betogers uit elkaar te jagen. Hierbij vielen tientallen doden. In NOVA een gesprek met Myo Thant, jarenlang de begeleider van de Birmese oppositieleidster en Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi.

Presentatie: Joost Karhof

(Onderwerpen onder voorbehoud)

----------
NOVA / Den Haag Vandaag
Nederland 2
Ma t/m do: 22.15-22.45
Vrijdag: 22.15-22.55
Zaterdag: 22.10-22.30
Herhaling na middernacht