Politie Midden- en West Brabant


BREDA, 29 september 2007

Demonstratie bij consulaat Myanmar nagenoeg probleemloos verlopen

De demonstratie zaterdagmiddag bij het consulaat van Myanmar in Breda is zonder al te grote problemen verlopen. Een 47-jarige vrouw uit Leiden zorgde kort na 19.00 uur, toen de het protest eigenlijk al lang en breed afgelopen was, voor een kleine smet op de actie. Zij werd aangehouden voor verstoring van de openbare orde, belediging, bedreiging en bekladding. De vrouw, die bij haar voorgeleiding niets wilde verklaren over haar beweegredenen, bekladde de oprit van het consulaat met leuzen en schold de consul uit. Zij is in verzekering gesteld. De organisatie betreurt het incident, gelet op de respectvol verlopen demonstratie eerder op de dag.

Zon honderd aanhangers van enkele jongerenpartijen, sympathisanten en enkele Birmezen met hun kinderen waren aanwezig bij een vreedzaam protest voor het kantoor van de consul aan de Overaseweg. De demonstranten zijn erg bezorgd over het geweld in Myanmar dat zich richt op monniken en burgers die in dat Aziatische land protesteren tegen het regime. Over de aard van de demonstratie in Breda waren op voorhand goede afspraken gemaakt tussen betogers, gemeente, politie en de consul.

Om de verkeersveiligheid van de betogers te garanderen, besloot de politie tijdens de demonstratie een gedeelte van de Overaseweg voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten. Dit omdat de menigte kort na 17.00 uur bezit had genomen van de smalle bosweg in Breda. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. De betogers hadden een vergunning tot 18.00 uur, rond 18.15-18.30 uur waren alle betogers weer vertrokken.

Auteur: Andre van den Hul