Ingezonden persbericht

Persbericht

'Sharon Dijksma te gast bij Iftar-maaltijd van de Weekend Academie '

Amsterdam, zaterdag 29 september 2007

Dit jaar werd het succesvolle Iftar-diner van de Weekend Academie opgeluisterd door de aanwezigheid van Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Samen met de Bos en Lommerse jongeren heeft zij de begeleiders van de Weekend Academie dit jaar in het zonnetje gezet. De Iftar werd zeer druk bezocht. Ruim 175 gasten - ouders, jongeren, sponsors, fondsen, politici, beleidsmedewerkers en mensen uit het bedrijfsleven - aten mee.

Samenzijn

In de voormalige edelsmedenschool 'Het Sieraad' in Stadsdeel de Baarsjes kwam iedereen bijeen. Het Iftar-diner is een islamitische traditie tijdens de Ramadanperiode. De Weekend Academie is een multicultureel vrijwilligersproject en beschouwt het organiseren van een Iftar als een bijzondere manier om mensen met elkaar te verenigen. Het diner was een gezellig en informeel samenzijn van allerlei mensen en partijen die de Weekend Academie een warm hart toedragen. Dit jaar stonden alle begeleiders centraal. Zij kregen als verrassing een oranje roos uitgedeeld met een persoonlijk bedankkaartje geschreven door de jongeren die ze elk weekend in Bos & Lommer begeleiden.

Politieke steun

Staatssecretaris Sharon Dijksma over de Iftar: "Ik merk een groot gevoel van saamhorigheid onder moslims tijdens de Ramadan. Saamhorigheid is ook de sleutel van succes van de Weekend Academie, dankzij de enorme inzet van een groot aantal (jonge) professionele vrijwilligers."

Het kabinet heeft in haar plannen kenbaar gemaakt meer geld te reserveren voor gemengde scholen. Tevens komt er meer ruimte voor initiatieven in de wijken. Ook in Amsterdam. Staatssecretaris Dijksma: "De Weekend Academie is een fantastisch initiatief. Het stimuleert jongeren in hun schoolloopbaan en voorkomt schooluitval. Ook helpt het bij de verdere ontwikkeling van sociale competenties. Verder draagt het bij aan maatschappelijke participatie en aan verbintenis in de wijk".

Het ministerie van OCW heeft geld beschikbaar gesteld voor een documentaire om de Weekend Academie als 'best practice' aan heel Nederland te laten zien. Anke Hendriksma, woordvoerder Weekend Academie: "Hier zijn wij heel blij mee! Zo kunnen we de positieve ontwikkelingen van onze jongeren aan iedereen laten zien."

Ontwikkelingen van de Weekend Academie

De opening van de nieuwe vestiging in stadsdeel Slotervaart in april van dit jaar was een groot succes. Vele jongeren tussen de 10 en 16 jaar gaan elk weekend met plezier naar 'hun' Weekend Academie. Andere stadsdelen in Amsterdam hebben ook al serieuze belangstelling voor dit project getoond. Een uitbreiding in 2008 naar de stadsdelen Osdorp en Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam Nieuw-West ligt voor de hand.

In 2007 bereikt de Weekend Academie 150 jongeren uit Amsterdam Nieuw-West. Het diverse aanbod tijdens de weekenden spreekt vele jongeren, maar ook ouders, aan. Vooral de trainingen Sociale Vaardigheden, Meet & Greets met mensen die een bijzonder beroep, een sport of hobby uitoefenen zijn erg populair. De Weekend Academie is altijd op zoek naar mensen die een gastles willen geven. Aanmelden kan via de website www.weekendacademie.nl.

*************************************



Ingezonden persbericht