15 Jaar Bijlm ervliegramp: debat en boekpresentatie aan Andre Haakmat

24/09/2007 12:02
Bureau A tot Z



Dit jaar is het 15 jaar geleden dat een Jumbo van El-Al neerstortte in de Bijlmermeer te Amsterdam. Nizaar Makdoembaks, in die tijd praktiserend huisarts in Zuidoost, zag sindsdien vele slachtoffers terugkeren op zijn spreekuur. Zonder de privacy van zijn patiënten te schaden, verzamelde hij vele gegevens en ziektegeschiedenissen. Ook van illegale stadsbewoners - die voor de meeste onderzoekers verborgen bleven - en zette zich in voor hun recht op behandeling en rechtsgang.

Dit alles ten spijt: de parlementaire enquete liet veel in nevelen gehuld, het geplande medische onderzoek werd niet uitgevoerd zoals het bedoeld was. Daarom treedt de medicus in dit herdenkingsjaar naar buiten met boek en debat.

Rampjaar

Amsterdam inferno: op 4 oktober 1992 stond de hoofdstad in lichterlaaie. Een van de grootste verkeersvliegtuigen stortte neer in de dichtbewoonde Bijlmermeer. Er werden veel slachtoffers geteld. En vele doden. Maar het precieze aantal zal altijd onduidelijk blijven. De oproep van de overheid aan behouden illegalen om zich vooral te melden, werd maar ten dele beantwoord.

Daarnaast meldden vele stadsbewoners zich later met klachten. Deze overlevenden met een concrete of vage ziektegeschiedenis werden vaak niet serieus gehoord. Velen legaal, anderen illegaal verblijvend in Nederland, maar voor een toegewijde huisarts als Makdoembaks was ieder terugkerend symptoom het optekenen waard.

Vage beloften

Na de Bijlmervliegramp is vooral door de parlementaire enquete meer inzicht verkregen in de toedracht van de gebeurtenis. Maar minder in de opheldering of de nasleep. Vele getraumatiseerde mensen en grote aantallen patiënten hebben zich sindsdien gemeld. Desalniettemin is er besloten om het Epidemiologisch Onderzoek onder de bewoners van het getroffen gebied in de Bijlmermeer stop te zetten.

Openheid van zaken

Na 15 jaar medisch doofpotbeleid vindt Nizaar Makdoembaks het van belang zijn bevindingen te presenteren. Hij doet dat in de vorm van een publicatie, het inmiddels vierde boek dat hij wijdt aan onrechtvaardigheid, minderheden, medische ethiek en politieke misstanden. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan mr. drs. André Haakmat, voormalig vice-premier en minister van Suriname.

Tijdens deze bijeenkomst zal er een toelichting gegeven worden op de nasleep van de Bijlmervliegramp. Gastspreker is Pierre Heyboer, voormalig journalist van de Volkskrant. Hij zal praten over zijn slechte ervaringen met de eerlijkheid van de overheid. Deze inzichten heeft hij opgedaan tijdens zijn research rond het medisch onderzoek naar aanleiding van de Bijlmervliegramp.

Openbaar debat op 30 september

Studio-Mart-Radio
Elektronstraat 15
1014 AP Amsterdam (Sloterdijk).
van 18.00 tot 21.00 uur

Zie voor actuele informatie: www.solidariteitzo.nl

Over de auteur

Nizaar Makdoembaks is arts en was fractievoorzitter van de politieke partij Solidariteit Zuidoost te Amsterdam. Deze fractie zet zich in voor de belangenbehartiging van de sociaalzwakkeren in Amsterdam. Eerder publiceerde hij het boek Grenzeloos Ziek, Openbare Gezondheidszorg: bedreiging van de voolksgezondheid en het inmiddels legendarische Emancipatie via de woordenschat, hét integratiemiddel voor vreemdelingen in Nederland.

Boekinformatie

Nizaar Makdoembaks, Hoogleraren en gemeente misleiden lotgenoten Bijlmervliegramp. Geheime trials op zwarten, Amsterdam (Uitgeverij Het Tribunaal) 2007, ISBN 97 8908 914002 9, 224 pags., prijs Euro 28,00 (27,40 + 2,60 verpakkings- en verzendkosten). Voor meer informatie en bestellingen: www.solidariteitzo.nl/publicaties, via het-tribunaal@hotmal.com of direct via mobiele telefoon 06-537.25.020.

Onderschrift bijgevoegde afbeelding:

Huisarts Nizaar Makdoembaks overlegt met advocaat mr. André Haakmaat in de rechtszaal. Links Hermina Vreeswijk, slachtoffer van de Bijlmervliegramp.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.solidariteitzo.nl