Gemeente Enschede

Appels en peren in het Ledeboerpark

In bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark wordt op 30 september een Pomologische dag georganiseerd. Pomologen zijn deskundigen die zich bezig houden met het onderhouden en in stand houden van oude fruitbomenrassen.

Herfstfruit
Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen belangstellenden informatie krijgen over oude fruitrassen, een deskundig snoeiadvies krijgen voor hun fruitboom, of zich laten adviseren bij het aanschaffen van een speciaal fruitbomenras. Ook kan iedereen zelf een appel of peer meenemen om er achter te komen wat voor soort fruitboom er in de eigen tuin staat.
NatuurEducatie van de gemeente Enschede organiseert deze dag in samenwerking met de Noordelijke Pomologische Vereniging.

Oude appels
Er komen steeds meer vruchtboomkwekers die oude appel-rassen aanbieden. In verhouding tot moderne rassen als Elstar of Jonagold zijn deze minder gevoelig voor ziektes. Daardoor kunnen ze doorgaans milieuvriendelijk worden geteeld.
Het is ook beter voor het milieu om de inlandse appel in ere te herstellen. Nu worden vaak appels aangevlogen van over de hele wereld, terwijl er toch vele aantrekkelijke inheemse appelrassen zijn. Deze oude rassen hebben bovendien vaak een betere smaak dan zo'n waterig import - appeltje.....
Om op deze Pomologische dag ook de jeugd enthousiast te maken voor de inlandse appel, kunnen kinderen met behulp van een speciaal kookeiland een appel omtoveren in een heerlijke warme appelpannenkoek!

Openingstijden en meer informatie
Het gemeentelijk bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant het bezoekerscentrum.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur).
Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten. De toegang is gratis.

24 september 2007