Nederlandse Spoorwegen

25 september 2007

Programma "Mijn Openbaar Vervoer" compleet!
Bezoekers ervaren het openbaar vervoer van toen, nu en de toekomst op 29 en 30 september

Zoals u in een eerder persbericht heeft kunnen lezen organiseert NS in het weekend van 29 en 30 september samen met regionale vervoerders Syntus en Connexxion en (regionale) partijen zoals gemeente Hengelo, ProRail en Hart van Zuid een groots evenement op de stations Enschede, Almelo, Oldenzaal en (opstappunt) Delden met als groot middelpunt station Hengelo. Het thema van dit weekend luidt "Mijn Openbaar Vervoer".

Maak een ritje met een prachtige historische trein! Tussen Enschede-Almelo, Enschede-Hengelo en Oldenzaal-Delden rijden 5 historische (stoom-)treinen. Bezoekers kunnen een ritje maken en wanen zich eeuwen terug.

Activiteiten Hengelo
Sportdemonstraties
Op het rangeerterrein van Hengelo worden doorlopend de onderstaande sportdemonstraties gehouden.
Capoeira: Twee mensen spelen het capoeira spel in een door mensen gevormde cirkel, waarvan het hart een rij muzikanten is. Het spel is een uitwisseling van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek.
Breakdance: Stoere breakers showen hun kunsten. In hoog tempo zullen de breakdancers hun acrobatische toeren laten zien aan het publiek. Met acties en bewegingen die onmogelijk lijken, laten zij de toeschouwers versteld staan.
Freestyle basketball: Basketballers vertonen spectaculaire moves! Basketballgames Make That Shot! Bezoekers proberen de basketbal door het net te gooien. Lukt dat, dan wordt een dag gratis reizen met NS gewonnen.

Om de activiteiten te begeleiden is er gedurende twee dagen een live dj aanwezig die een brede selectie aan muziek ten gehore zal brengen.

Thematreinen
In verschillende mooie rijtuigen kunnen bezoekers informatie ontvangen over: Het vervoer per trein van vandaag en morgen: Directeuren van NS vertellen ieder half uur alles over het vervoer per trein en beantwoorden uw vragen. Treinen en milieu en uzelf en het mileu: Hoe milieuvriendelijk is een trein? En hoe milieuvriendelijk bent u zelf? Kom er achter op 29 en 30 september. Het Hart van Hengelo in de toekomst
Wat gaat er de komende tijd allemaal gebeuren in de stationsomgeving en hoe komt het er straks uit te zien? U ziet het tijdens het evenement! Luisteris!
Luisteris is een voorlichtingsprogramma. Het is bedoeld om jongeren bewust te maken wat de gevolgen kunnen zijn van onbezonnen gedrag, agressie, groepsgedrag en geweld op en bij perrons en bij het spoor. Laat u er alles over vertellen door NS en ProRail.

Datum
Pagina 2/2

Wegtrein Bello
Op zaterdag 29 september rijdt wegtrein Bello vanaf het station langs o.a. de zaterdagmarkt en treincafe Blauwe Engel. Meerijden is gratis. De trein vertrekt elk half uur.

Activiteiten Oldenzaal
Oldenzaal is de busstad van het weekend! Oude bussen en nieuwe bussen staan voor u klaar. Syntus staat er met een Rad van Avontuur, waar uiteraard prijzen mee te winnen zijn.

Activiteiten Enschede
Ook altijd al benieuwd in wat voor klederdracht de conducteur vroeger liep? Op 29 en 30 september ziet u het op de catwalk in Enschede. Elk uur een demonstratie!

Bovenstaande activiteiten zijn slechts een greep uit het uitgebreide programma!

Kaartverkoop:
De kaartverkoop voor het evenement start aanstaande zaterdag 22 september bij: de Kiosk op het perron van station Almelo de loketten van station Hengelo en Enschede

Tevens kunnen bezoekers op de dagen zelf kaarten kopen in Delden, Hengelo, Almelo, Enschede en Oldenzaal. Met het toegangsbewijs kunnen mensen de gehele dag meerijden in alle reguliere treinen tussen Wierden en Enschede en tussen Goor en Oldenzaal en alle historische treinen. Voor volwassenen kosten de kaarten 7,50 euro en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar 2,00 euro.

Noot aan de redactie:
Meer informatie: NS Persvoorlichting regio Noordoost, Corien Koetsier, tel. 038-497 4888 NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 375 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.

NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Internationaal verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren.

NS deelt het spoorwegnet ­ het drukstbereden van Europa ­ met bijna 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding en het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.


---- --