Gemeente Rotterdam

Een beplakte tram van de RET maakt de komende drie maanden reclame voor de Rotterdamse Geschiedenis Quiz. De quiz begint op zondag 30 september en is een jubileumactiviteit van het Gemeentearchief Rotterdam, dat in 2007 zijn 150-jarige bestaan viert. Met de quiz wil het archief de geschiedenis van Rotterdam onder de aandacht brengen bij een breed publiek. De vragen komen op tv, in de krant en op internet, dankzij samenwerking van het archief met RTV Rijnmond en het Algemeen Dagblad.

Zelf testen
Het verloop van de quiz bestaat uit verschillende fases. Van 29 september tot en met 22 november kunnen mensen hun historische kennis zelf testen. TV Rijnmond zendt in die periode vragen uit: van maandag tot en met donderdag om 17.26 uur en elke zondag om 17.12 uur. De vragenstellers zijn bekende Rotterdammers als burgemeester Opstelten en dichter Jules Deelder. De vragen zijn verdeeld over verschillende categorieën, waaronder politiek, cultuur en sport. Het AD publiceert vanaf 2 oktober dezelfde vragen op dinsdag, woensdag en donderdag en geeft ook de antwoorden. Vragen en antwoorden staan eveneens op de website van het archief: www.gemeentearchief.rotterdam.nl.

Selectie
Wie mee wil doen aan de selectie voor de finale, kan tijdens de landelijke Week van de Geschiedenis een test invullen. De test komt op 13 oktober in het AD te staan en op de website van het gemeentearchief. Aan de grote finale doen uiteindelijk twee teams mee: een team van tien mensen die de test met glans hebben doorstaan en een groep met tien bekende Rotterdammers. TV Rijnmond zendt de finale uit op 22 december.

Door de hele stad
Vervoerbedrijf RET maakte het mogelijk dat een van hun trams promotie maakt voor de quiz. De tram wordt op alle lijnen ingezet en is zo door de hele stad te zien. De beplakking is uitgevoerd in de kleurige jubileumhuisstijl van het archief. Verschillende fotos uit de collectie zijn afgebeeld, onder meer van de bouw van de Korte Lijnbaan en van de aftrap die de Amerikaanse actrice Jayne Mansfield verrichtte bij haar bezoek aan Sparta.

Bron: Gemeentearchief Rotterdam, 25-09-2007