Gemeente Zoetermeer

Panoramabord toont Zoetermeerse geschiedenis

Zoetermeer krijgt een eigen canon: tien vensters geven zicht op de omgevingsgeschiedenis van de stad. Het panoramabord waarop deze omgevingsgeschiedenis staat, wordt op zondag 30 september feestelijk onthuld door wethouder Frank Speel. De onthulling vindt plaats bij de start van de Geuzenfietstocht in het kader van 1000 jaar Zoetermeer.

Historische verhalen in beeld

Het panoramabord komt te staan op het uitzichtpunt in het Buytenpark. Vanaf deze noordelijkste heuvel ontvouwt zich een prachtig panorama over de omgeving van Zoetermeer. Vanaf deze plek is goed waar te nemen hoe verschillende ontwikkelingen in de natuur en cultuur met elkaar zijn verweven. De vele veranderingen in de afgelopen 1000 jaar hebben het landschap flink veranderd en leveren een schat aan historische verhalen. Het panoramabord is ontwikkeld om deze historische verhalen in beeld te brengen. Een voorproefje ervan is sinds 25 september op de ramen aan de marktzijde van het Stadhuis te zien.

Tien thema's

Op het panoramabord staan tien thema's, voorzien van pictogrammen en korte verhalen. Ze geven informatie over verschillende belangrijke periodes uit de Zoetermeerse geschiedenis. Over de Slag bij Zoetermeer in 1574 bijvoorbeeld, maar ook de overgang van turf naar windmolens (na 1800) komt aan bod, net als het teruglopen van de welvaart (1400). De thema's vormen de basis voor een verdere verdieping en ontwikkeling van 1000 jaar Zoetermeer. De Geuzenfietstocht (door Stichting Zoetermeer 1000) en de Zoetermeerse Panoramawandeling "Grasduinen door Zoetermeer" (van Floravontuur Promotie Zoetermeer) zijn hier voorbeelden van.

Programma

11.30 uur Verzamelen bij het informatiebord Buytenpark ingang Buytenparklaan

11.45 uur Gezamenlijke wandeling naar het panoramabord

12.00 uur Ingelijste panorama verhalen

12.15 uur Toespraak wethouder F.J.M. Speel

12.25 uur Onthulling panoramabord met samenwerkende partijen 12.30 uur Officiële start Geuzenfietstocht, georganiseerd door st. Zoetermeer 1000