Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 21 september 2007

Een strijdbaar leven na Sobibor

Jules Schelvis vertelt zijn levensverhaal

De gruwelen van Sobibor mogen nooit vergeten worden. Dat is de reden waarom Jules Schelvis als een van de weinige Nederlandse overlevenden van dit vernietigingskamp boeken schreef over zijn ervaringen, het initiatief nam voor de Tekens in Westerbork en zijn levensverhaal vertelt aan iedereen die het maar wil horen. Daarvoor komt hij op zondag 30 september a.s. naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waar hij vanaf 14.00 uur een lezing geeft.

Jules Schelvis (1921) werd geboren in Amsterdam. Na de middelbare school volgde hij een opleiding tot drukker. Omdat hij joods was, werd hij in 1941 ontslagen door zijn werkgever, Drukkerij Lindenbaum. Tijdens een grote razzia in mei 1943 werd hij opgepakt en met zijn vrouw en schoonfamilie via kamp Westerbork naar Sobibor gedeporteerd. Op een klein groepje mannen na, waaronder Jules Schelvis, werd het hele transport naar de gaskamers gevoerd. Hij belandde via vele kampen - waaronder Dorohucza, Lublin, Radom en Auschwitz- ten slotte in Vaihingen/Enz.

In totaal werden 35.000 joden vanuit Nederland naar Sobibor gevoerd; Jules Schelvis was één van de achttien overlevenden.

Jules Schelvis heeft zijn herinneringen gepubliceerd in het boek Binnen de poorten. Over het kamp Sobibor heeft hij het indrukwekkende boek Vernietigingskamp Sobibor geschreven, een boek dat door prof. dr. Lou de Jong omschreven is als het eerste wetenschappelijke werk over dit kamp. Jules Schelvis werkte ook mee aan de Nederlands-Russische filmproductie Opstand in Sobibor. Verder nam hij het initiatief voor de Tekens in Westerbork, die herinneren aan de bestemmingen van de deportatietreinen vanuit Westerbork.

Het aangrijpende verhaal van een bijzonder man, zondag 30 september a.s. om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De lezing is inbegrepen bij de toegangsprijs van het museum.