Bijzonder concert in tuin van Haagse Museum Mesdag


DEN HAAG, 20070809 -- Op 30 september zal om 15.00 uur in de tuin van Museum Mesdag in Den Haag een bijzondere à capella uitvoering worden verzorgd door het koor Musica Vocalis Uden onder leiding van dirigent Jeroen Felix. Zij zullen de `Madrigalen van Maarten' ten gehore brengen. Het zijn tien gedichten van de bekende dichter Maarten van den Elzen die de componist Andries Clement op muziek heeft gezet. Deze Madrigalen van Maarten worden vierstemmig vertolkt door 35 zangers.

`Gedichten kun je zachtjes voor jezelf lezen, maar poëzie is nog mooier als je haar op muziek zet en zingt.' Aldus componist Clement. Hij ging een samenwerking aan met de dichter Maarten van den Elzen, die resulteerde in tien gedichten. Deze gedichten zette Clement op muziek. Zijn voorkeur ging uit naar een compositie voor een koor, omdat er maar weinig moderne Nederlandse koormuziek wordt geschreven. Geïnspireerd door de in Italië ontstane madrigalen uit de zestiende eeuw, schreef Clement een moderne variant van een dergelijke compositie die in à capella (enkel stemmen) wordt uitgevoerd. Clement, die een indrukwekkende staat van dienst heeft als dirigent, was onder andere directeur van het Brabants Conservatorium. Deze functie gaf hij op om zich meer aan het componeren van (koor)muziek te wijden.

De gedichten van Maarten van den Elzen lenen zich uitstekend voor muziek omdat zij ritmisch heel sterk zijn. Van den Elzens poëzie kenmerkt zich vooral door het raak typeren van dagelijkse gebeurtenissen. Hij werd geboren in 1954 in Uden. Van zijn hand verschenen inmiddels acht dichtbundels. Maarten van den Elzen las voor uit eigen werk tijdens het Lowlands Festival (drie keer), en Festival de Parade. Een aantal van zijn gedichten werden ook opgenomen in een twaalftal bloemlezingen, samengesteld door onder anderen Gerrit Komrij.

Hij werkte mee aan diverse radio- en tv-programma's (o.a. VPRO) en aan de 35 mm documentaire Lapje Grond (20003) van Ben van Lieshout waar ook o.a. Gerrit Kouwenaar, Rutger Kopland, J. Bernlef en Jan Eijkelboom aan meewerken. In 1992 werd aan Maarten van den Elzen de Kunstprijs van het Academisch Genootschap te Eindhoven toegekend voor zijn eerste drie dichtbundels..

`De Madrigalen van Maarten' zijn gepubliceerd in een speciale cassette met een dichtbundel, bladmuziek en een cd. De bundel is prachtig vormgegeven en verrijkt met drie zeefdrukken van de kunstenares Genoveef Lukassen. Deze publicatie is in oplage van slechts 1.000 genummerde exemplaren verschenen (prijs: ¤ 25,--).
Deze bijzondere uitgave is de dertigste uitgave van Uitgeverij Hoenderbossche Verzen en het Museum Meermanno-Westreenianum. Museum van het Boek te Den Haag kocht de uitgave aan.

Het concert op 30 september in de tuin van Museum Mesdagbegint om 15.00 uur. Voor ¤ 15,-- kunt u niet alleen het concert bezoeken, maar ook de vaste collectie van Museum Mesdag als ook de tentoonstelling `Dwars door de stad. Stadsgezichten uit de negentiende eeuw, Floris Arntzenius als portretteur van Den Haag'.
U krijgt bovendien een kopje koffie of thee aangeboden met iets lekkers. Een unieke culturele zondagmiddag! U kunt op 30 september in Museum Mesdag de genummerde uitgave Madrigalen van Maarten (bundel, bladmuziek, cd en drie zeefdrukken) door de dichter en kunstenares ter plekke laten signeren!





Museum Mesdag