Ingezonden persbericht


Persbericht, 06 juli 2007

Hans Hof Ensemble en SOIL spelen:
Wordt aan gewerkt!
Wer sich jetzt kein Haus baut, baut sich keines mehr.

Een samenwerking van:
danstheatergezelschap Hans Hof Ensemble en muziekensemble SOIL.

Met de Hans Hof dansers/choreografen: Andrea Boll en Andreas Denk samen op het toneel met de SOIL musici: Florien Hamer en Diego Espinosa (slagwerk) aangevuld met Wiebe Gotink (piano) in de regie van Ira Judkovskaja.

(pic)

Wordt aan gewerkt! is een voorstelling over Hoop. Hoop op een beter bestaan, op een betere toekomst. Hoop tegen beter weten in, blinde Hoop, Puinhoop!

De Hoop manifesteert zich in de oerdrift tot het bouwen van een eigen onderkomen. We steken zelf de handen uit de mouwen. We gaan bouwen! Omdat we niet anders kunnen. Omdat de hoop verstopt zit in de bakstenen en zich verschuilt onder de nokbalken. Zolang er gebouwd wordt is het leven aangenaam, een droom. Alles gaat vanzelf, alles heeft betekenis. Maar als het werk gedaan is steekt twijfel de kop op. Verveling sluipt in het gemoed. Het liefst zou je de hele zaak weer opblazen en van voren af aan beginnen. Afbreken! Sloopbedrijf zoekt gemotiveerde medewerkers.

Regie:
Als regisseur is de jonge, talentvolle Ira Judkovskaja (1975 Moskou, RU) aangetrokken. Ira was als dramaturge verbonden aan de totstandkoming van de Hans Hof productie 'Morgen Gestorben'. Zij heeft een voorliefde voor het gebruik van verschillende theaterdisciplines, een hang naar grote theatrale gebaren gekoppeld aan een liefdevol oog voor detail en een fijnzinnig gevoel voor absurdisme; het tragikomische menselijk onvermogen. Die kwaliteiten heeft zij in de afgelopen jaren laten zien in diverse eigen producties en gastregies bij o.a.: Orkater, Slangenvel; Tryater, Blowing; (NES)producties, Op zoek naar Mohammed; Bellevue lunchtheater, De Rit (een bewerking van 'De Grap' van Milan Kundera), Het Toneel Speelt, Alexander (tekst: Willem Jan Otten) en onlangs 'rijk' bij 't Woud Ensemble (Oerol, Over het IJ Festival)

Choreografie:
De choreografie wordt ontwikkeld en gedanst door Andrea Boll en Andreas Denk van het Hans Hof Ensemble. Na jarenlange samenwerking met een keur aan gastdansers kiest het Ensemble er dit keer voor om behalve met de muzikanten, exclusief met deze twee kernleden op het toneel te staan.

Muziek:
De muziek is samengesteld en wordt uitgevoerd door SOIL en Wiebe Gotink. Energieke fragmenten uit David Lang's Cheating, Lying, Stealing en Anthony Pateras' Mutant Theatre worden afgewisseld met o.a. The Carpenters' Close to you en George Crumb's Voice of the Whale. Krista Vincent 's elektronica bestaat uit gesampled bouwgeluiden als het heien van palen, boren, drillen, beton storten of schuren.

Toneelbeeld: ontwerp Andreas Denk
Werk in uitvoering op het toneel. De ruimtes dienen als werkplaats of als woonplek. In sommige vertrekken is een dappere poging tot huiselijkheid gedaan: een bank, een bijzettafeltje met bloemen, een staande schemerlamp. De bewoners lijken de plek niet te kunnen verlaten. Hij houdt hun vast. Zij hebben hem provisorisch maar voor langere tijd als hun woning ingericht.

.en daar doorheen bewegen zich de musici als imaginaire medebewoners, muzen, of onberekenbare engelen die dat gedoe van de mensen met een mengeling van ironie en mededogen aanschouwen en muzikaal van commentaar voorzien. Soms grijpen ze in, soms geven ze steun of troost, dan weer werken ze tegen. Ze helpen de voorzienigheid een handje of ze laten de mensen gewoon aan hun lot over.

Credits:
Regie: Ira Judkovskaja
Choreografie / dans: Andrea Boll en Andreas Denk
Muziek / spel: Florien Hamer (cello) en Diego Espinosa (percussie) van SOIL aangevuld met Wiebe Gotink (piano) Repetitor/artistiek assistent: Thomas Falk
Composities: Krista Vincent (electronica).
Toneelbeeld: Andreas Denk
Lichtontwerp: André Pronk
Techniek: Martin Lambeek (geluid), Loeki Wiefferink (licht) Kostuums: Françoise Magrangeas
Uitvoering Decor: Douwe Ket, Grand Theatre

Biografie Hans Hof Ensemble
Het Hans Hof Ensemble werd in 1996 opgericht als dansers- en choreografencollectief en heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een internationaal reizend danstheatergezelschap. Sinds 2001 wordt het Hans Hof Ensemble structureel gesubsidieerd door het ministerie van OC en W.

Het Ensemble maakt hedendaags danstheater, dat niet in de eerste plaats uitgaat van het lichaam en zijn mogelijkheden, maar van verhalen, personages, onderlinge verhoudingen en emoties. Vertrekpunt voor de voorstellingen is de dans. Vastgelegde choreografie, improvisatie en verschillende dansstijlen worden verdraaid, vervormd of gepersifleerd, net zo lang tot ze naadloos in het verhaal van de voorstelling passen. Ook van andere theatervormen wordt gebruik gemaakt, zoals zang en tekst. Niet als losstaande uitstapjes, maar zodanig bewerkt dat ze een natuurlijk deel van de choreografische compositie uitmaken. De voorstellingen van het Hans Hof Ensemble worden gekenmerkt door uitbundige décors die door de dansers letterlijk getemd moeten worden. Dit leidt tot extreme choreografische en dramaturgische keuzes waarbij de personages zich definiëren door hoe hun dans en lichaamstaal zich met de décorstukken verhouden. Zo kan een sofa een acrobatische act uitlokken, duelleert men met een wasmachine of nodigt huisraad uit tot een virtuoze jongleeract. Niet zelden worden de gebeurtenissen naar de rand van de chaos geduwd, waarbij uitvergroting van ogenschijnlijk alledaagse gebeurtenissen zorgt voor hilarische en aangrijpende momenten.

De artistieke leiding bestaat uit: Andrea Boll (1970, Winterthur, CH) en Andreas Denk (1964, Frankfurt/Main, D) en Klaus Jürgens (1962, Hamburg)

Voorstellingen van het Hans Hof Ensemble:
Tot Nut en Genoegen (2006), Panama (2006), Temtapsi Island (2006), Film Höhenluft (2005), Morgen Gestorben (2004), Vrouwen in bad (2003), Schreibstück (2003), Bureau (2002), En ik stelde me daar geen vragen bij (2002), Sophie (2002), Geluk (2001), Stad bij Nacht (1999), Höhenluft (1998), In antwoord op uw schrijven (1997), Der Lauf der Dinge (1996)

In 1996 ontving het Hans Hof Ensemble de Lucas Hoving Productieprijs, toegekend door de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies, voor choreografie en productie. In 2001 ontving het Ensemble de Charlotte Köhlerprijs voor jonge kunstenaars op het gebied van decorontwerp. In 2003 ontving het Hans Hof Ensemble de Philip Morris Kunstprijs voor dans. In 2006 won de film Höhenluft een Czech Crystal tijdens het ITF Golden Prague voor beste muziek/dansprogramma voor televisie.

Biografie SOIL
SOIL is een ensemble dat geïnteresseerd is in nieuwe muziek en muziektheater. In het voorjaar 2003 maakte SOIL de kameropera De Bocht van Toon Vandevorst i.s.m. Korzotheater in Den Haag in de regie van Marijke Schermer, met wie SOIL tevens de poëzie-muziekvoorstelling En Alles Deinde (februari 2006) maakte. Voorjaar 2005 maakte het de voorstelling Fort Europa met ZTHollandia met teksten van Tom Lanoye in de regie van Johan Simons. SOIL wordt gecoached door Paul Koek(Veenfabriek) waarmee het de kindervoorstelling Ten Oosten van de Zon, Ten Westen van de Maan (april 2006) maakte. Zomer 2006 nam SOIL deel aan het Holland Festival met de voorstelling Les Salons Russes, met acteur Hans Dagelet en de mise-en-espace van Pierre Audi. Door het Holland Festival is SOIL voorgedragen voor de Britse BBT -Award voor jonge ensembles en solisten.

Wordt aan gewerkt! is een productie van Hans Hof Ensemble en SOIL in coproductie met Grand Theatre, Groningen en Schauburg, München met financiële steun van Fonds voor de Amateur en Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, VSB fonds en Gravin van Bylandt Stichting.