Circuit Park Zandvoort


---

A1GP World Cup of Motorsport

Op 30 september begint het derde seizoen van de A1GP World Cup of Motorsport, de enige landencompetitie in de autosport. Na het daverende succes bij het eerste Nederlandse optreden vorig jaar, zal dit jaar het A1GP seizoen ook weer op Circuit Park Zandvoort van start gaan.

Het concept van de A1GP-serie is even eenvoudig als geniaal: één coureur per land met gelijkwaardig materiaal, waarbij niet alleen de prestaties van de rijders, maar vooral ook de eer van hun landen centraal staat. Het raceformat bestaat een korte sprintrace en een lange hoofdwedstrijd, waarbij een pitstop verplicht is. Ook de kwalificatie met vier afzonderlijke heats biedt volop spanning.

Het eerste optreden van de A1GP-serie op Circuit Park Zandvoort was een groot succes. De sfeer onder het publiek was geweldig en ook de weersomstandigheden zorgden voor spannende momenten. Uiteindelijk kwam de Duitser Nico Hülkenberg als winnaar over de streep, nadat de Zuid-Afrikaan Adrian Zaugg eerder de sprintrace op zijn naam geschreven had. De meeste aandacht ging echter uit naar Jeroen Bleekemolen, die bij zijn debuut voor het Nederlandse team een uitstekende prestatie neerzette.

Naast de A1GP World Cup of Motorsport krijgt het publiek een fraai bijprogramma voorgeschoteld. Zo zal de Benelux Racing League wederom haar opwachting maken. Een veld van gelijkwaardige auto's zal tweemaal met een rollende start richting de Tarzanbocht stormen. De Benelux Racing League bestaat uit twee divisies: de BRL V6 en de BRL Light. In de BRL V6 wordt gereden met een 325 pk sterke vierliter V6 Ford motor. De Light-klasse rijdt met de snelle 2,3 liter Ford Duratec krachtbron, goed voor 240 pk. In beiden klasse zal het de rijder zijn die het verschil maakt.

Ook de Formido Swift Cup maakt deel uit van het raamprogramma. Deze klasse is een even betaalbare als competitieve merkencup, die zich nadrukkelijk ook op racende dames richt. De Formido Swift Cup wordt verreden met een op de Suzuki Swift Sport gebaseerde, speciaal voor de autosport doorontwikkelde auto. De Cup-versie beschikt over 140 pk en weegt circa 900 kilo. Close racing en veel slipstream acties kenmerken deze spectaculaire serie.

Een andere merkencup is de Dunlop SportMaxx Clio Cup, waarbij het er van start tot finish hard aan toe gaat. Meer dan 20 Renault Clio Sport III auto's worden aan de start verwacht. Ervaren rijders als Michael Bleekemolen en Pim Van Riet krijgen in deze klasse veel tegenstand van coureurs als Tim Buijs, Melvin de Groot en Marco Bikkers. De serie wordt gekenmerkt om zijn stevige deur-aan-deur gevechten en spannende races.

Ook de Formule Ford zal tijdens dit evenement twee maal in actie komen. Dit jaar zijn de races in deze klasse spannender dan ooit. Het komt regelmatig voor dat de top 3 binnen een halve seconde over de finish komt. Inhaal acties en spannende races zijn hiermee gegarandeerd. Ook het ontbreken van vleugels geeft de rijders de mogelijkheid om hun wagenbeheersing verder te ontwikkelen. Nieuw dit jaar is de Ford Duractec motor, welke dertig kilo lichter is. Rijders met de Zetec motoren rijden voor een eigen klassement binnen de Formule Ford.

Een weekend duinkaart, welke het gehele weekend toegang geeft tot het duinterrein, kost in de voorverkoop EUR 40,00. Een brons toegangsbewijs kost voor het weekend EUR 60,00. Een zilver ticket geeft naast een tribuneplaats ook nog toegang tot de paddock, waar de raceteams staan opgesteld. Een zilver weekend kaart kost EUR 90,00. Een goud ticket biedt een zitplaats op de hoofdtribune, toegang tot de duinen en toegang tot de paddock. Vanaf de hoofdtribune kan de actie op de baan goed gevolgd worden via een groot videoscherm voor de tribune. Een weekend goud ticket kost EUR 150,00. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar via de Ticketbox verkooppunten. Daarnaast zijn er E-tickets te bestellen via de website van Circuit Park Zandvoort