Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

IDTV Docs en RTV Rijnmond presenteren STAAL & LAVENDEL de levensladder van Cornelis Verolme Een film van Rudolf van den Berg

Amsterdam, 5 september 2007 - IDTV Docs produceerde met RTV Rijnmond de documentaire STAAL & LAVENDEL de levensladder van Cornelis Verolme. De documentaire vertelt het dramatische verhaal over de opkomst en ondergang van scheepsbouwer Cornelis Verolme. Verolme bouwde kort na de oorlog uit het niets een wereldconcern op, maar dat ging rond 1970 op dramatische wijze onderuit. In de meeslepende film benadrukt regisseur Rudolf van den Berg het noodlottige samenspel tussen conjunctuur en karakter dat tot dit drama heeft geleid.

Na zeven speelfilms maakte regisseur Rudolf van den Berg met STAAL & LAVENDEL de levensladder van Cornelis Verolme voor het eerst in twintig jaar weer een documentaire. Het is meer geworden dan alleen een portret van de even indrukwekkende als ergerlijke Cornelis Verolme. Het is een dramatisch persoonlijk verhaal tegen de achtergrond van een tumultueuze periode uit de Nederlandse industriële geschiedenis. In de eigen woorden van Verolme: "Het bedrijf dat ik zelf heb opgebouwd, het koninkrijk dat ik heb gesticht, is mij dierbaar als mijn adem. Ik houd er meer van dan van het tikken van mijn hart."

De levensloop van Cornelis Verolme spreekt tot de verbeelding. Deze boerenzoon uit Nieuwe Tonge werkte zich, via de RDM-werf en Stork, op tot Nederlands grootste naoorlogse scheepsbouwer met zijn Verolmes United Shipyards. Als nieuwkomer doorbreekt Verolme in de jaren vijftig het kartel van de traditionele Rotterdamse scheepsbouwers. Het deftige milieu van Rotterdamse havenbaronnen ziet de grootindustrieel Verolme niet alleen als geducht concurrent, maar neemt ook aanstoot aan deze ijdele provinciaal die geen rekening wenst te houden met de traditionele omgangsvormen en mores in het Rotterdamse bedrijfsleven. Tot Verolmes grote frustratie wordt hij nooit geaccepteerd door de elite in de havenstad.

"Een geweldenaar die een beetje gekooid dreigde te worden", zo beschrijft een oud-adviseur hem. Misschien is het wel daarom dat zijn projecten steeds groter en gewaagder moesten worden? Dat hij steeds nadrukkelijker de publiciteit zocht? Het levensverhaal van Cornelis Verolme doet denken aan een heldenleven in de beste dramatische traditie: opkomst, ambitie, streven, hard werken, succes, triomfen, de persoonlijke prijs die daarvoor wordt betaald. En dan ineens stagneert er iets en gaat het uiteindelijk dramatisch mis. Verolme wordt slachtoffer van het veranderende economische klimaat van eind jaren zestig, maar ook - en misschien vooral? - van zijn eigen enorme geldingsdrang. Groot, groter, grootst, was steeds zijn devies, en dat werd hem uiteindelijk noodlottig.

STAAL & LAVENDEL de levensladder van Cornelis Verolme is mede gebaseerd op het boek CORNELIS VEROLME, opkomst en ondergang van een scheepsbouwer van Ariëtte Dekker.

STAAL & LAVENDEL de levensladder van Cornelis Verolme gaat in première tijdens het Nederlands Filmfestival op 30 september 2007 om 19.30 uur in het Louis Hartlooper Complex. De film wordt in het najaar van 2007 in distributie gebracht in Rotterdam. De documentaire wordt op televisie uitgezonden door RTV Rijnmond. De uitzenddatum is op dit moment nog niet bekend.

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht