Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

RIETVELDPRIJS 2007

& de AD Utrechts Nieuwsblad Publieksprijs

DEBAT: UTRECHT OP DE AUTOMATISCHE PILOOT?
Zondag 30 september tijdens de bekendmaking van de genomineerden Aula van het Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht; 14 tot 16 uur, toegang gratis.

Bekendmaking genomineerden
Op zondag 30 september presenteren de bureaus hun geselecteerde project aan de jury en aan het publiek. Aan het einde van de middag maakt de jury van de Rietveldprijs 2007 de genomineerden bekend.

Start debat 'Utrecht op de automatische piloot?'' om 14.45 uur De Stichting Rietveldprijs stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in Utrecht door, naast het beargumenteerd maar feestelijk toekennen van een 2-jaarlijkse prijs voor de architect van een gerealiseerd ontwerp, het stedelijk debat over de voorwaarden voor goede architectuur te stimuleren. Op basis van de rapportage van de vakjury van de Rietveldprijs, kiest het bestuur een thema dat als rode draad door de beoordeling van de bouwproductie heen loopt. De ervaring heeft geleerd dat door de architecten de rol van overheid en opdrachtgevers steeds als beslissende externe factor wordt genoemd bij het realiseren van goede ontwerpen. Het besef ontstond dat het prikkelen van individuele opdrachtgevers tot het realiseren van goede ontwerpen niet genoeg is.

Strategische keuzes in Utrecht
De voorwaarden voor kwaliteit in de gebouwde omgeving op de langere termijn, hangen nauw samen met de manier waarop de stad zich als geheel op de toekomst voorbereid. Hoe krachtig is de gezamenlijke strategie en hoe speelt die mee in de besluitvorming over grote investeringen die Rijksoverheid en bedrijfsleven doen? De verschillende spelers moeten daarin hun rol nemen. Enerzijds de gemeentelijke overheid, als gelegitimeerde vertegenwoordiger van de Utrechtse bevolking, als regelgever en regisseur van de ontwikkeling van de stad en voor een bescheiden deel ook als investeerder. Anderzijds de marktpartijen/opdrachtgevers - die een groot deel van de investeringen voor hun rekening nemen- als initiator, uitvoerder, beheerder van de projecten waarin de gezamenlijke strategie gestalte moet krijgen. Die partijen moeten elkaar vinden op een duurzame ontwikkelingsstrategie zodat er in de toekomst samenhang en kwaliteit in de gebouwde omgeving worden gemaakt. In Utrecht zien we dat samen-werken tijdens de uitvoering van projecten over het algemeen goed gaat, maar dat het gezamenlijk werken aan het lange termijn perspectief nog onvoldoende uit de verf komt.

De afgelopen jaren zijn er ook vele initiatieven van onderop ontstaan, die op diverse manieren een positieve en actieve bijdrage leveren aan de discussie over de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Er zijn veel initiatieven die de stad sterk verlevendigen met hun culturele programma's. Utrecht is niet voor niets evenementenstad 2007!

Tijdens het debat wordt onderzocht hoe deze verschillende spelers effectief kunnen samenwerken: op strategisch niveau om Utrecht daadkrachtig te positioneren in de discussies over de toekomst van de Randstad. Tijdens de inleiding wordt belicht wat het oplevert om Utrecht als stad en regio op (inter)nationaal niveau krachtig te positioneren. Vragen die aan de orde komen zijn: Welke beelden hebben we bij Utrecht in 2040? Wat betekent dit voor de burger, bestuurders, ontwikkelaars? Wat kan de bredere gebiedsverantwoordelijkheid van corporaties opleveren? Ondertussen manifesteert Utrecht zich steeds sterker met haar culturele klimaat. Hoe zien we dat terug in de inrichting van onze omgeving? Kunnen we met de huidige fysieke voorzieningen vooruit? Levert het nieuwe vragen op voor op voor de architectuur? Welke rol en verantwoordelijkheid moeten de verschillende spelers in de regio nemen bij de strategische positionering van de stad?

Wil goede architectuur meer zijn dan pleisters plakken, dan is het nodig om te investeren in een gezamenlijk gedragen perspectief!

Voorzitter: Pieter Hooimeijer, hoogleraar geografie en demografie Universiteit Utrecht Inleiding: Jeu Bielders, voorzitter Deltametropool en Kamer van Koophandel Utrecht Debatters: Edward Zevenbergen, (Senior Ontwikkelingsmanager Bouwfonds MAB); Marien de Langen (Mitros); Margriet van Kraats (directeur poppodium Tivoli); Ton Van Vlimmeren (directeur Dienst Wijken gemeente Utrecht).

Programma van de middag
13.30 uur Ontvangst met koffie en thee
14.00 uur Welkom door Machteld Versnel-Schmitz, voorzitter Stichting Rietveldprijs Presentaties van de geselecteerde projecten 14.45 uur Discussie Utrecht op de automatische piloot? 15.45 uur Bekendmaking genomineerden door juryvoorzitter Ton Schaap. 16.00 uur Borrel
Locatie Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Toegang gratis

Na afloop is de tentoonstelling van de geselecteerde projecten te bezichtigen bij Architectuurcentrum Aorta. De winnaar van de Rietveldprijs 2007 wordt in januari 2008 bekend gemaakt.

De geselecteerden & tentoonstelling
Het Bolwerk van AWG Architecten, Warmtekrachtkoppelingcentrale van DOK architecten, A.A. Hijmans van den Berghgebouw van Erick van Egeraat associated architects, De Bisschoppen van Köther I Salman I Koedijk I architecten, Irenepark van Gulikers architecten, U-trechters van Studio NL-D i.s.m. Architectuurbureau Sluijmer & van Leeuwen en Metname, Cockpitgebouw en geluidsscherm van ONL (Oosterhuis_Lénárd), Forum 't Zand van VenhoevenCS Architecten, Scherf 13 van SeARCH, Reykjavik van VMX Architects, De Woerd van Mulleners + Mulleners architecten en het stedenbouwkundig plan Papendorp van Wissing Stedenbouw en Ruimtelijke Vormgeving. De tentoonstelling van de geselecteerden is van 12 september tot en met 4 november te zien bij Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14 in Utrecht, wo-vr 12 tot 17 uur, za 13 tot 17 uur, toegang gratis.

AD Utrechts Nieuwsblad Publieksprijs
Het AD Utrechts Nieuwsblad organiseert ook in 2007 weer een publieksprijs. Vanaf begin september kunnen geïnteresseerden via de bon in de krant zelf één van de geselecteerde projecten nomineren. Of door tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling in Aorta een stemformulier in te vullen en af te geven.

www.rietveldprijs.nl