D66 Haren wil fruitbomen in de groene ruimte


Gezond en met landschappelijke waarde

HAREN, 20070930 -- Raadslid Menno Visser van D66 in Haren heeft een plan ingediend om fruitbomen te plaatsen in de groene ruimte. Haren is dit jaar gekozen als groenste dorp van Nederland en werd derde in Europa in het kader van de groencompetitie van Entente Florale. Visser werd eerder bekend met het plan "plant voor elke baby een boom". Volgens het raadslid is fruit plukken een leuke activiteit en het eten er van is gezond..Kinderen kunnen er iets van leren over de natuur.

Fruitbomen verruimen de variatie in boomsoorten en hebben ecologische en landschappelijke waarde. Bij sommige mensen roepen ze nostalgische gevoelens op. Door hun karakteristieke vorm (hoogstam, laagstam en leivorm), uiterlijk (o.a. bloesem en vruchten) en omvang (meestal relatief klein en rond ) wijken fruitbomen af van de meeste overige bomen. In Nederland gaat het vooral om bomen met appels, peren, pruimen en kersen.

In ruimere zin denkt Visser ook aan bramen, frambozen, aardbeien, noten en andere eetbare zaken uit de natuur. Mogelijke locaties voor het planten van fruitbomen e.d. zijn scholen, instellingen voor kinderopvang en ouderen, plantsoenen en pleinen. Vergelijkbare ideeën zijn eerder bekend geworden onder de titels "smulbos" en "lekker landschap".

In de Noordelijke regio kunnen de volgende voorbeelden van projecten genoemd worden:

Bij de herinrichting van het dorp Lauwerzijl (gemeente Zuidhorn) zijn 120 fruitbomen geplant. De bewoners hebben zelf mogen kiezen welke soort en ras fruitboom zij voor hun woning willen hebben. Er werden ruim 30 verschillende appel-, peren- en kersenbomen en walnoten geplant.

Landschapsbeheer Groningen heeft 75 fruitbomen geplant bij 30 locaties van kinderdagverblijven van SKSG kinderopvang in de stad Groningen onder de titel "fruitige speelplaatsen". Het idee om kinderen een meer natuurlijke omgeving te bieden is iets waar Landschapsbeheer zich graag voor inzet. Er is gekozen voor sterke soorten die redelijk snel vrucht gaan dragen. Landschapsbeheer verzorgt ook het onderhoud aan de fruitbomen.

Als de bomen geplant worden in het kader van onderhoudswerkzaamheden die toch zouden moeten gebeuren verloopt een en ander zonder extra kosten. Ook bij herstructureringsprojecten (zoals het centrum van Oosterhaar en het raadhuisplein) en ontwikkeling van nieuwe gebieden (zoals het plan Dilgt, Hemmen en Essen) zijn er geen extra kosten aan verbonden.

Als samenwerking gezocht wordt met scholen is ook een combinatie denkbaar met een moestuin. Dat biedt tal van aanknopingspunten voor zinvol onderwijs. De kinderen kunnen dan zelf zaaien, oogsten, koken, verkopen e.d. Navraag bij het subsidieloket van de Provincie Groningen leert dat het idee mogelijk in aanmerking komt voor financiële ondersteuning via het Loket Leve(n)de Dorpen en/of het Programma Landelijk Gebied.

Het idee is te combineren met het planten van klimaatbosjes (zie www.klimaatbosjes.nl) die gericht zijn op de klimaatproblematiek. Deze bosjes bestaan uit minimaal drie walnootbomen. De keuze voor deze soort is bewust gemaakt. Het is een gebruiksboom die de benodigde aandacht trekt. Door samen met kinderen walnoten te gaan rapen, kan het verhaal achter de klimaatbosjes op een aansprekende manier aan de nieuwe generatie worden doorgegeven. Een ander voordeel van de walnotenboom is de duurzaamheid. Van het harde, waardevolle hout worden vaak meubelstukken gemaakt. Zo blijft de CO2 ook na de kap gebonden. Walnotenbomen passen zowel in landelijk als stedelijk gebied. Bovendien hebben ze weinig onderhoud nodig.

Op www.harendekrant.nl/nieuws.asp?bericht_id=2008713 organiseert Haren de Krant een peiling over dit onderwerp. Van de eerste 65 stemmers is 69% positief over het plan.

Voor de officiële raadsvragen wordt verwezen naar www.d66haren.nl.





Menno Visser