Holland Symfonia brengt modern klassiek in theatrale setting

13/09/2007 11:57
Holland Symfonia


Amsterdam 13 september 2007

Persbericht beknopt:
Holland Symfonia brengt hedendaags klassiek concert 'Bevroren Beweging' in theatrale setting. Op het programma staan werken van Satie, Feldman en Honegger. Dirigent: Matthew Rowe. Cello: Artur Trajko. Piano: Sepp Grotenhuis. I.s.m. Studenten van het Rotterdams Centrum voor Theater. Regie: Sylvia Weening.
Werken van: Erik Satie: Danses gothiques (begin Poudre d'or; Sonatine bureaucratique; Gymnopédie no. 3; Sports et divertissements: La chasse. Morton Feldman: Cello and Orchestra.
Arthur Honegger: Les mariés de la Tour Eiffel - Marche funèbre; Rugby (Mouvement symphonique no. 2); Chant de joie; Pastorale d'été; Pacific 231 (Mouvement symphonique no. 1)
Concertdata/kaarten:
Zondag 30 september, 14.30 uur in de Philharmonie Haarlem, tel.: 0900 - 5111 222;
Dinsdag 2 oktober, 20.15 uur in Theater De Vest Alkmaar, 072 - 548 99 99;
Woensdag 3 oktober, 20,.30 uur in Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, 020 - 788 20 00.
Meer informatie: ww.hollandsymfonia.com.

Persbericht uitgebreid:

Amsterdam, 13 september 2007

BEVROREN BEWEGING
HOLLAND SYMFONIA BRENGT MODERN KLASSIEK IN THEATRALE SETTING

In seizoen 2007/2008 brengt Holland Symfonia in de serie Holland Symfonia Hedendaags drie avontuurlijke concerten waarin verrassende muzikale combinaties in een theatrale setting ten gehore worden gebracht. Voor het eerste concert, Bevroren Beweging, dat vanaf 30 september in diverse zalen in Noord-Holland speelt, tekent Sylvia Weening voor de regie. Behalve voor cellist Artur Trajko, pianist Sepp Grotenhuis en het orkest zelf is een grote rol weggelegd voor enkele talentvolle dansers van het Rotterdams Centrum voor Theater. Wagemans: "In de grote steden zie je ze geregeld: de levende standbeelden. Artiesten die van het onbeweeglijk stilstaan een kunst hebben gemaakt. Wat gebeurt er als je zo'n beeld toevoegt aan de mystiek-onbeweeglijke muziek van de Amerikaanse minimalist Morton Feldman? En wat als deze beelden tot leven komen in een vrolijke pantomime op muziek van Erik Satie?"

Op het programma staan werken van Erik Satie, Morton Feldman en Arthur Honegger
Satie, een grote inspiratiebron voor Feldman en Honegger, beschouwde zichzelf als laatbloeier. Hij was wars van alle muzikale stromingen van zijn tijd, en propageerde helderheid en eenvoud van de muziek. Ook in zijn werken die tijdens dit concert op het programma staan, 'Danses gothiques', 'Poudre d'or', 'Sonatine bureaucratique', 'Gymnopédie no. 3' en 'Sports et divertissements: Acrobats', gaat hij op zoek naar de uiterste essentie van zijn muziek en haar inspiratie.
Honegger schreef voordat hij zich op 39-jarige leeftijd aan zijn eerste symfonie waagde een aantal korte orkestrale werken. Hoewel deze een programmatische titel hebben, zijn ze niet bedoeld als programmamuziek, maar zijn ze eerder een verklanking van het centrale idee dat achter de titel ligt. Van zijn hand zijn de volgende werken te beluisteren: 'Les mariés de la Tour Eiffel: Marche funèbre', 'Rugby (Mouvement symphonique no. 2)', 'Chant de joie', 'Pastorale d'été' en 'Pacific 231 (Mouvement symphonique no. 1)'.
Feldman heeft zijn geheel eigen visie op muziek en componeren. In zijn muzikale concept gaat hij niet uit van wat híj met de noten, de klank kan doen, maar wat een eenmaal uitgedachte klank met hém kan doen. Zijn 'Cello and Orchestra' ademt vooral stilte.

Tijdens dit concert staat Holland Symfonia onder leiding van de Britse dirigent Matthew Rowe.

Concertdata/kaarten:
Zondag 30 september, 14.30 uur in de Philharmonie Haarlem, tel.: 0900 - 5111 222;
Dinsdag 2 oktober, 20.15 uur in Theater De Vest Alkmaar, 072 - 548 99 99;
Woensdag 3 oktober, 20,.30 uur in Muziekgebouw aan 't IJ Amsterdam, 020 - 788 20 00.

Informatie:
Voor meer informatie over dit concert kunt u terecht bij Arthur van Ooyen, Holland Symfonia, afdeling Marketing en Communicatie, tel. 020 - 551 88 23, of bezoek www.hollandsymfonia.com.

Biografieën:

De Britse dirigent Matthew Rowe is een meervoudig prijswinnaar. Zo gooide hij in de afgelopen jaren hoge ogen tijdens dirigentenconcoursen in Kopenhagen, Zagreb en Leeds. Als gastdirigent heeft hij samengewerkt met alle BBC-orkesten en daarnaast met vele andere Europese orkesten, waaronder het Noorse Radio Orkest, het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Liverpool en het Philharmonisch Orkest van Helsinki. Matthew Rowe is een graag geziene gastdirigent in Denemarken, waar hij geregeld het Deens Nationaal Radio Concert Orkest en de Symfonieorkesten van Aarhus, Aalborg, Tivoli, Sjaelland, Soenderjylland en Odense leidt. Als balletdirigent maakte hij onlangs een tour met Het Nationale Ballet ('Assepoester'), het Britse Koninklijke Ballet en het Engelse Nationale Ballet ('Het Zwanenmeer'). Ook bracht de Deense Nationale Opera onder zijn leiding 'Hoffmanns Vertellingen' ten tonele. Recentelijk maakte hij zijn debuut bij Holland Symfonia en de Opera van Malmo.

Cellist Artur Trajko, geboren in Kor(cc)a, Albanië, begon als zevenjarige cello te spelen. Op veertien- en twintigjarige leeftijd won hij de eerste prijs tijdens het Nationale Celloconcours in zijn vaderland. Na een opleiding te hebben gevolgd aan de plaatselijke muziekschool, studeerde hij van 1988 tot 1992 aan het Conservatorium van Tirana. Hier behaalde Trajko met de hoogste onderscheiding het diploma Uitvoerend Musicus. Daarna studeerde hij verder aan het voormalig Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Conservatorium van Utrecht, bij Elias Arizcuren. Ook voor deze opleidingen slaagde hij in 1998 cum laude. Tot voor kort maakte Trajko als solocellist deel uit van het bekende cello-octet Conjunto Ibérico. Zowel solistisch als met dit ensemble heeft hij tournees gemaakt in onder meer Europa, het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Australië en Azië. Aan twaalf cd's van het octet verleende hij zijn medewerking. Daarnaast trad Trajko veelvuldig op tijdens piano/cellorecitals, waarvan diverse radio- en televisieopnamen zijn gemaakt. Vanaf 1999 tot 2005 was hij werkzaam bij het Radio Symfonie Orkest. In 2006 richtte hij Trio Trajko op, waarmee hij optredens verzorgt in binnen- en buitenland. Trajko is als solocellist verbonden aan Holland Symfonia, en bespeelt een cello uit 1888, gebouwd door Gand Bernadel.

Pianist Sepp Grotenhuis debuteerde op vijftienjarige leeftijd als solist bij het Residentie Orkest. Van de vele hedendaagse pianoconcerten die hij sindsdien heeft uitgevoerd, verschenen die van Jan van Vlijmen en van Hans Henkemans op cd. Tijdens het Internationale Bartók Festival in Hongarije en de Berliner Festwochen was Grotenhuis te gast als pianosolist en masterclassdocent. Zijn talloze uitvoeringen van het Pianoconcert van Schönberg, en de cd-registratie van diens complete kamermuziekwerken, inclusief die van Webern en Berg, in samenwerking met het Schönberg Kwartet, zijn vermeldenswaard. Grotenhuis vervulde de pianistische hoofdrol in de Nederlandse première van het 'Pianoconcert' van Mosolov met de Ebony Band onder leiding van Werner Herbers in de Grote Zaal van Muziekcentrum Vredenburg. Zijn vastlegging op cd van de complete werken voor pianosolo van Rudolf Escher, levert een uniek en waardevol beeld op van deze belangrijke Nederlandse componist. Sinds enige decennia vormt Grotenhuis met pianiste Ellen Corver een veelgevraagd pianoduo. Zij traden samen op tijdens het Holland Festival, het Tanglewood Festival (USA) en in het I.R.C.A.M.(Parijs). Hun cd-opname van Stockhausens 'Mantra' is bekroond met een Edison Klassiek.
Grotenhuis studeerde aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tegenwoordig is hij hoofdvakdocent voor piano aan het ArtEZ Conservatorium en de Messiaen Academie.

Voor de biografie van Holland Symfonia: www.hollandsymfonia.com.
Voor meer informatie over het Rotterdams Centrum voor Theater: www.rcth.nl.

// einde persbericht //

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links: http://www.hollandsymfonia.com