Ingezonden persbericht

debalie | centrum voor politiek en cultuur | Het Strijdtoneel
Afghanistandialoog

zondag 30 september | 15.30 uur | dialoog

De Afghaanse gemeenschap in Nederland (de op één na grootste in het Westen) komt in het publieke debat weinig aan het woord. Daarom organiseert De Balie in samenwerking met de Vereniging voor Afghanen in Amsterdam en Omstreken (VAAO) een dialoog waarbij zij in gesprek gaan met mensen die zich in Nederland beroepsmatig bezig houden met Afghanistan. Zij zullen aan de hand van de casus Kabul, de snelst groeiende stad ter wereld, discussiëren over problemen die kenmerkend zijn voor de huidige situatie in Afghanistan.

In het eerste uur zal de kaart van Kabul worden verkend aan de hand van persoonlijke verhalen van de aanwezigen. Thema's als veiligheid, economische ongelijkheid en sociale uitsluiting worden aan de hand van specifieke locaties en bijbehorend beeldmateriaal zichtbaar en concreet gemaakt.

In het tweede uur ligt de nadruk op een projectvoorstel afkomstig uit de Afghaanse gemeenschap: het realiseren van een 'Balie in Kabul.' Hoe is openheid en gelijkwaardigheid te combineren met veiligheid en de politieke machtsverhoudingen in de Afghaanse context? Waarin zou een 'Balie in Kabul' verschillen van het Amsterdamse origineel?

Circa dertig mensen nemen deel aan deze discussie onder leiding van Joost Janmaat (Partizan Publik) en Sahar Noor (freelance journaliste). In de pauze is er een muzikaal programma van Rezasha Djalalie.

Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door OxfamNovib en is een onderdeel van de serie Het Strijdtoneel. Zie voor meer informatie www.hetstrijdtoneel.nl.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam
Tijd: zondag 30 september, 15.30 uur
Prijs: 6 euro / 4 euro met korting
Dit programma is live te volgen via de website van De Balie, www.debalie.nl/live
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

---- --