Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Minder zorgproblemen in instellingen

In ziekenhuizen en verpleeghuizen werden patiënten het afgelopen jaar minder vaak geconfronteerd met ernstige problemen zoals doorligplekken en ondervoeding. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Uit de tiende Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) 2007 van het onderzoeksinstituut Caphri van de Universiteit Maastricht blijkt dat gezondheidszorginstellingen beter presteren dan de afgelopen jaren. Het aantal patiënten met doorligplekken daalde in ziekenhuizen bijvoorbeeld van 23% naar 12% en in verpleeghuizen van 33% naar 18%. Projectleider van de LPZ, dr. Ruud Halfens, maakte dat dinsdag 25 september bekend op het jaarlijkse congres voor de aan de LPZ deelnemende instellingen in Utrecht.

Jarenlang is geconstateerd dat binnen de Nederlandse gezondheidszorg (te) veel vermijdbare zorgproblemen, zoals doorligplekken en ondervoeding, voorkwamen. De eerste jaren van de prevalentiemetingen had in verpleeghuizen nog gemiddeld een derde van de bewoners doorligplekken. Inmiddels blijkt dit gereduceerd te zijn met bijna de helft tot 18%. In ziekenhuizen daalde het aantal patiënten met doorligplekken van 23% naar 12%. Ook ondervoeding blijkt minder vaak voor te komen binnen de instellingen dan voorheen.

Deze afname is natuurlijk geweldig. Maar dan heeft nog wel veel meer dan 10 procent van de patiënten te maken met doorligplekken en ook is er nog steeds sprake van ondervoeding. Er blijft dus nog veel te verbeteren over.

Bron: Universiteit Maastricht
30 september 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400