Politie Friesland

Politieberichten van zondag 30 september

Fryslân, 30-09-2007 o Politieberichten van zaterdag 29 september 11.00 uur t/m zondag 30 september 11.00 uur.

Molkwerum: politie onderzoekt diefstal van boot op trailer en buitenboordmotor
De politie onderzoekt de diefstal van een trailer met daarop een boot vanaf een parkeerplaats bij een camping aan t Seleantsje. De combinatie werd tussen vrijdagmiddag en zaterdagochtend weggenomen. De 41-jarige eigenaar uit Duisburg deed aangifte. Diezelfde dag werd er door een 40-jarige inwoner van Solingen aangifte gedaan van diefstal van een buitenboordmotor. De motor werd weggenomen vanachter een bootje die lag afgemeerd in de haven bij de camping.

Tytsjerk: automobiliste en passagier gewond na aanrijding De politie heeft zaterdagmorgen op het Suderein een aanrijding afgehandeld, waarbij een 42-jarige automobiliste uit Suwald en haar 14-jarige passagiere gewond raakten. Een 34-jarige automobilist uit Hurdegaryp nam vermoedelijk de binnenbocht en schrok hierbij van een tegenligger. Door krachtig te remmen belandde de man met zijn auto op de verkeerde weghelft en botste frontaal tegen de auto van de vrouw uit Suwald. De vrouw en haar 14-jarige passagiere raakten licht gewond en gingen op eigen gelegenheid naar een huisarts. De man uit Hurdergaryp kwam met de schrik vrij.

Uitwellingerga: man gewond na val
De politie heeft zaterdagmiddag in een loods aan de Greate Sudein het ambulancepersoneel geassisteerd. Een 64-jarige inwoner van Sneek was tijdens werkzaamheden aan zijn boot van een trap gevallen. Het slachtoffer werd met rugletsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Heerenveen: politie houdt verdachte aan
De politie heeft zaterdagavond in een fietsenhok van een kantoor aan de Lindegracht een 38-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Een omstander had de politie gebeld omdat de man overlast veroorzaakte. Nadat agenten aan de Leeuwarder hadden gevraagd om het fietsenhok te verlaten, begon hij te schreeuwen. Hierbij beledigde hij de agenten. Ondanks diverse verzoeken om te vertrekken weigerde de man. Uiteindelijk werd hij na veel verzet aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De Leeuwarder was vermoedelijk onder invloed van drugs.

Leeuwarden: politie houdt automobilist aan voor rijden onder invloed De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Heliconweg een 18-jarige automobilist uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De bestuurder had een aanrijding veroorzaakt. Een passagier van de Leeuwarder wilde de schade onderling regelen, maar de gedupeerde automobilist ging hiermee niet akkoord. De passagier stapte weer in, waarna twee er vandoor gingen. Ze kwamen echter niet ver, want op de parallelweg raakten ze wederom twee geparkeerde autos. Hierbij raakte de auto van de verdachte dermate beschadigd dat deze niet meer verder kon rijden. De politie was inmiddels door omstanders gewaarschuwd en de beginnend bestuurder werd aangehouden. Hij werd voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 255 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uren en een proces-verbaal.

Leeuwarden: politie houdt twee verdachten aan voor vernieling van autos
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Hobbemastraat twee inwoners van Ameland van 19 en 26 jaar aangehouden op verdenking van vernieling van autos. In en rondom de Hobbemastraat werden recent diverse autos vernield. Dit was voor twee agenten aanleiding om de straat extra in de gaten te houden. Omstreeks 02.40 uur zagen de agenten drie mannen de Hobbemastraat in komen lopen. De drie waren luidruchtig en één van hen sloeg op een auto. Hierop besloten de twee agenten om het trio aan te houden. Na een achtervolging konden er twee verdachten worden achterhaald. De twee eilanders werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De derde verdachte kon ontkomen. Na onderzoek bleek dat de drie verdachten in de Hobbemastraat en in de Wouwermanstraat negen autospiegels hadden vernield.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op het Zaailand een 20-jarige inwoner van Tzummarum aangehouden op verdenking van mishandeling. Een 18-jarige inwoner van Leeuwarden zag dat zijn vriend werd geslagen. Hij probeerde hem te helpen, maar kreeg daarbij klappen van vijf mannen. De agenten waren dankzij het cameratoezicht snel ter plaatse en konden op aanwijzen van het slachtoffer de 20-jarige aanhouden. De verdachte werd geboeid en achterin een politieauto geplaatst. Op dat moment kwam er wederom een melding van een vechtpartij. De verdachte bleef alleen achter in de politieauto. Met behulp van een omstander wist hij uit de auto te komen. De verdachte rende weg, maar kon snel worden achterhaald. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Damwoude: politie houdt verdachte aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Doniaweg een 17-jarige inwoner van Drachten aangehouden op verdenking van vernieling van een telefooncel. Een getuige zag dat de 17-jarige een telefooncel vernielde op de Voorweg. De getuige waarschuwde via 1-1-2 de politie. Omdat de agenten beschikten over goed signalement kon de verdachte na een korte zoektocht op de Doniaweg worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: politie onderzoekt twee straatroven
De politie onderzoekt twee straatroven in de Speelmanstraat en op de Oostersingel. Zaterdagavond laat werd een 25-jarige vrouw uit Apeldoorn beroofd van haar schoudertas. Een onbekende man trok plotseling aan haar tas. Toen het slachtoffer niet los wilde laten, werd ze door de verdachte naar de grond getrokken. De man pakte de schoudertas en ging er op een fiets vandoor. Later die nacht omstreeks 04.40 uur werd een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden op de Oostersingel het slachtoffer van een straatroof. De vrouw fietste naar huis toen ze plotseling werd geslagen door een onbekende man. Hij pakte haar tas en ging er op een fiets vandoor in de richting van het Noordvliet. In de beide gevallen ging het om een negroïde man met een zwarte baard van ongeveer 1.70 meter lang. De verdachte droeg tijdens de straatroven een donkere jas en had in zijn haar een haarnetje.

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor mishandeling De politie heeft zondagochtend vroeg op het Ruiterskwartier een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling. Agenten zagen dat de verdachte een onbekend gebleven man tegen zijn hoofd sloeg. De Leeuwarder werd hierop aangehouden. Een grote groep stappers belaagde vervolgens de agenten, waarna het nodige duw- en trekwerk ontstond. Hierbij werd een 18-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden omdat hij weigerde te vertrekken. De aanwezige agenten vormden vervolgens een linie, waarna het Ruiterskwartier werd schoongeveegd. Hierbij werd door agenten gebruikt gemaakt van de korte en de lange wapenstok. Tevens werd er een politiehond dreigend ingezet. Uiteindelijk keerde de rust weder.

Sneek: politie onderzoekt diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Volkswagen Golf met kenteken XY-52-RY. De auto werd in de nacht van zaterdag op zondag weggenomen naast een woning aan Schaepmanstraat. De 23-jarige eigenaar uit Sneek deed aangifte.

Drachten: politie houdt twee verdachten aan voor brandstichting De politie heeft zondagochtend op de Wielewalen een 37-jarige inwoner van Drachten en een 31-jarige inwoner van Houtigehage aangehouden op verdenking van brandstichting in een berging van een flat. Zondagochtend omstreeks 08.20 uur kregen de agenten via de Meldkamer Fryslân een melding van een brand in een portiek. Bij aankomst zagen de agenten veel rookontwikkeling. Een groot aantal bewoners stond inmiddels buiten. Na wat rondvragen bleek dat er nog één bewoner in de flat aanwezig was. Het lukte de agenten vanwege hevige
rookontwikkeling niet om deze persoon uit de woning te halen. Inmiddels was de brandweer gewaarschuwd. Zij begonnen gelijk met het blussen van de brand in de berging en met behulp van perslucht werd de bewoner uit zijn woning gehaald. Hij raakte niet gewond. Tijdens de bluswerkzaamheden bleek dat de 37-jarige man uit Drachten één van de bewoners van de flat was. In een gesprek met een agent bekende de Drachtster dat hij samen met de 31-jarige man uit Houtigehage betrokken was geweest bij de brand. Hierop werden de twee aangehouden. Ze werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: rijden onder invloed
De politie Fryslân heeft in de avond en nacht van zaterdag op zondag door de hele provincie bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Veertien bestuurder werden daarbij betrapt. Vier bestuurders hadden zoveel gedronken dat ook het rijbewijs werd ingevorderd. Dat waren (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, eventuele bijzonderheden):
Zondag 00.40 uur, Sanwei in Menaldum, een 41-jarige automobilist uit Minnertsga, 675 ug/l, de man was met zijn auto tegen een boom gereden; Zondag 02.05 uur, Schoterlandseweg in Oudehorne, een 20-jarige beginnend bestuurder uit Langezwaag, 420 ug/l;
Zondag 04.00 uur, Industrieweg in Appelscha, 28-jarige bestuurder uit Lippenhuizen, 795 ug/l;
Zondag 04.50 uur, Birdaarderstraat in Dokkum, 37-jarige bestuurder uit Gytsjerk, 865 ug/l.
Naast de invordering wordt tegen deze bestuurders proces-verbaal opgemaakt en hebben zij een rijverbod gekregen.