Politie Midden- en West Brabant

Veel aanhoudingen tijdens internationale drugsactie Etoile

TILBURG, 30 september 2007

Veel aanhoudingen tijdens internationale drugsactie Etoile

TILBURG/BRUSSEL: Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben zaterdag en zondag gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn onder andere 65 personen aangehouden en is circa 8 kg softdrugs en ruim 1700 gram harddrugs in beslag genomen. De actie werd uitgevoerd door ongeveer 500 opsporingsambtenaren uit de diverse landen.

Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie startte zaterdagmiddag om 14.00 uur en duurde in Nederland tot zondagmorgen 03:00 uur.

De controles concentreerden zich in de vier deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in de politie bekende drugspanden.

Duizenden voertuigen gecontroleerd

In het totaal werden in de vier landen duizenden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Spoorwegen

De controle van de spoorwegpolitie richtte zich op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons waar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken, werden antidrugscontroles uitgevoerd. Er werd hierbij nauw samengewerkt met de collega's van de Belgische Federale Politie (Spoorwegpolitie) en de Franse Douane. Er werden passieve drugshonden ingezet van de Nederlandse Spoorwegpolitie en de Nederlandse douane.

Op de internationale trein vanuit Nederland naar Brussel werd in België een Belg aangehouden met bijna 1,2 kilogram cocaïne. In de Thalystrein vanuit Brussel werd op Gare Du Nord in Parijs een Fransman aangehouden met een kleine hoeveelheid softdrugs.

Op het station in Roosendaal werden door de Spoorwegpolitie in het totaal 20 personen aangehouden voor de uitvoer van verdovende middelen. Zij zijn allen na verhoor in vrijheid gesteld.

Op de A-16, onder Moerdijk werden door het Joint Hit Team 2 Fransen aangehouden welke in het bezit bleken van 1 kilo softdrugs .De Fransen verklaarden de drugs te willen doorverkopen in Frankrijk. Beide zijn aangehouden en na het betalen van een boete weer in vrijheid gesteld.

Tussen Maastricht en Luik werd er op de A-2 samengewerkt tussen het Joint Hit Team, de Federale Politie, Wegpolitie en de Belgische Douane. Hierbij werd onder meer 270 gram heroïne, 11 gram cocaïne, 120 gram hasj, 526 gram marihuana, 66 gram paddos aangetroffen en in beslaggenomen. Er werden bij deze actie in België drie Fransen aangehouden en in verzekering gesteld.

Door de politie in Zeeuws-Vlaanderen en de Koninklijke Marechaussee werd in Terneuzen grootschalig gecontroleerd. Hierbij werden twee Belgen en een Fransman aangehouden welke in het bezit bleken van te grote hoeveelheden softdrugs. Ne verhoor en het betalen van een boete werden zij in vrijheid gesteld.

In de grensstreek tussen Antwerpen en de Nederlandse grens drie Belgen betrapt met 1 kg cannabis. Ze zijn aangehouden en in verzekering gesteld. De lokale recherche in Antwerpen wist tijdens de actie een dealpand te lokaliseren, er werd 24 gram heroïne, 38 gram cocaïne, 816 gram mengpoeder en 840 euro aangetroffen.

Bij een aanhouding in het Belgische Tongeren werd iets meer dan 50 gram speed aangetroffen.

Internationaal informatiepunt

In Doornik was een internationaal informatie-uitwisselingpunt ingericht waar gedurende de actietijd politie en douanemensen uit de 4 landen aanwezig waren. Opsporingsambtenaren uit de vier landen konden gedurende de actie direct dit uitwisselingspunt bellen als men informatie wensten over personen of voertuigen uit de landen.

Geschiedenis
Onder de naam 'Hazeldonk' werken opsporingsdiensten van de verschillende landen sinds 1995 met elkaar samen. Doel van deze samenwerking is drugspanden die overlast veroorzaken in de steden ontmantelen en de kleinschalige drugshandel en drugstoerisme tussen de Benelux en Frankrijk bestrijden.

Voordelen van deze internationale samenwerking zijn onder andere dat de informatie-uitwisseling veel sneller en soepeler verloopt en politieagenten uit de twee landen leren vlot met elkaar samenwerken. Eén van de resultaten is dat internationale samenwerking steeds beter verloopt. Betrokken landen hebben afgesproken een aantal keer per jaar een gezamenlijke controleacties te houden.

Drugspanden
De overlast die vroeger werd veroorzaakt door het drugstoerisme heeft zich nu gedeeltelijk verplaatst naar de buurten rond drugspanden in verschillende Belgische steden. Noord-Fransen komen er cocaïne en heroïne kopen en veroorzaken daardoor problemen in de omgeving rond die panden. Begin 2005 hebben de politiediensten van de Benelux en van Frankrijk besloten de strijd tegen het drugstoerisme en de drugsrunners anders aan te pakken. Niet enkel meer de drugstoeristen op treinen of langs snelwegparkings worden aangepakt; ook de verkooppunten waar de drugs aan de man worden gebracht, zijn het doelwit van de Etoile-acties.

Auteur: Andre van den Hul