Slechts 43% vijftigplussers verwacht later hulp/zorg van kinderen.

30/09/2007 15:19



Omroep MAX



Hilversum, 30 september 2007

Het MAX Opinie Panel deed onderzocht hoeveel vijftigplussers voor de eigen (schoon)ouder(s) zorgen en hoe het leveren van deze zorg ervaren wordt. 35% van de ondervraagden gaf aan (schoon)ouder(s) in leven te hebben. In de rapportage wordt uitsluitend deze groep met levende ouder(s) betrokken.

In totaal hebben 980 panelleden van 50 jaar of ouder aan dit onderzoek meegewerkt.

In dit rapport wordt uitsluitend verslag gedaan over panelleden die nog levende (schoon)ouders hebben. Dit betreft een groep van 346 personen (35%), waarvan:

274 panelleden van 50-64 jaar (50-plussers)

72 panelleden van 65+ jaar (65-plussers)

144 mannelijke paneleden

202 vrouwelijke panelleden

Enkele opmerkelijke uitkomsten van het onderzoek:

Situatie van de respondent ten aanzien van zorg/hulp

61% van het panel geeft aan zelf zorg/hulp te geven aan (schoon)ouders, er is vrijwel geen verschil tussen de twee onderscheiden leeftijdsgroepen.

Degenen die nu géén zorg/hulp verlenen (39%)

De meest genoemde reden om geen zorg/hulp te verlenen is: 'er is andere hulp voorhanden' (44%). In 28% van de gevallen is er gewoonweg geen zorg/hulp nodig (bij 50-plussers is dat nog 32%, bij 65-plussers 11%).

Van de panelleden die aangeven geen zorg te geven, is toch bijna de helft bereid om in de toekomst die zorg desgewenst wel te geven (45%).

Degenen die nu wél zorg/hulp verlenen (61%)

De zorg/hulp bestaat vooral uit administratieve taken (68%), ophalen/wegbrengen (66%) en boodschappen doen (63%). Toezicht op medicijngebruik wordt genoemd door 38% van het panel.

Als er zorg/hulp gegeven wordt dan is dat nogal intensief: In bijna tweederde van de gevallen doet men dit minimaal een paar keer per week tot dagelijks (62%).

Zorg wordt voornamelijk vanwege lichamelijke problemen gegeven (74%); de zorg kan vaak gedeeld worden met familieleden (54%), vrijwel altijd in goede harmonie.

Een overgrote meerderheid zou - waarschijnlijk - weer zorg/hulp verlenen als die situatie zich opnieuw zou voordoen (86%).

Zelf zorg/hulp ontvangen

Van degenen die (schoon)ouders én kinderen hebben, zijn de verwachtingen ten aanzien zorg door de kinderen niet hoog gespannen: 43% verwacht hulp te kunnen krijgen, 62% zou hulp van kinderen accepteren. Naarmate men ouder is groeit die acceptatiebereidheid, bij 65-plussers is de acceptatie al 76%.

Stellingen (zorggevers)

20% van het panel kan de zorg/hulp niet goed combineren met de zorg voor het gezin.

25% van het panel zegt door tijdgebrek niet meer (gewenste) zorg/hulp te kunnen geven, 18% denkt dat de (schoon)ouders meer hulp van ze verwachten.

26% van het panel zegt dat de (schoon)ouders zelf niet méér zorg/hulp willen ontvangen.

34% van het panel zegt dat de (schoon)ouders hulp en advies niet altijd accepteren, 40% zegt dat (schoon)ouders moeite hebben om de afhankelijkheid van de kinderen te kunnen accepteren.

17% van het panel is bereid de (schoon)ouders in huis te nemen, 63% denkt dat (schoon)ouders dat niet willen (50-plussers 66%, 65-plussers 52%).

62% van het panel krijgt veel waardering van de (schoon)ouders (50-plussers 63%, 65-plussers 55%), 64% krijgt ook veel begrip van de (schoon)ouders voor de eigen (drukke) gezinssituatie.

70% van het panel denkt dat hulp van buitenaf (zoals thuiszorg) op den duur onvermijdelijk is.

Het complete onderzoek is downloaden op:
http://www.omroepmax.nl/?waxtrapp=euuacDsHnHUVGDaB
en ontvangt u tevens in bijlage.

MAX Opinie Panel is een co-productie van:
KLO Publieke Omroep
Evidens Onderzoekdiensten
Omroep MAX

Bronvermelding: MAX Opinie Panel verplicht





http://www.omroepmax.nl