Ingezonden persbericht


SP: "Weerstand tegen koopzondagen en zondagsmarkt terecht."

De weerstand onder ondernemers en bewoners van de binnenstad tegen het groeiend aantal koopzondagen en de mogelijke komst van de zondagsmarkt blijft toenemen. "Terecht," stelt SP-raadslid Marjolein Buijsen, "voor kleine middenstanders zijn de ruimere openingstijden nauwelijks op te brengen. Genoeg reden om kritisch tegenover deze onwikkeling te staan." Komende maandag tijdens de vergadering van de commissie Economie stelt de SP-fractie dit onderwerp opnieuw aan de orde.

Sinds begin 2006 mogen in Tilburg twaalf koopzondagen per jaar gehouden worden. Daar blijft het echter niet bij: rond de feestdagen in december gaan de winkels extra zondagen open en met de plannen voor de zondagsmarkt in de Nieuwlandstraat wordt gesproken over 30 koopzondagen op rij. Buijssen: "Dat kost kleine ondernemers handen vol geld aan extra personeelkosten, terwijl zij hun omzet nauwelijks zien stijgen. De deur is sluiten is geen optie, als de ene winkel begint kan de andere niet achterblijven zonder klanten te verliezen. Maar in die race richting een 24-uurs economie vallen de kleine ondernemers wel het eerste af."

"Daarbij komt de vraag of een 24-uurs economie wel zo wenselijk is. Bewoners en winkeliers in de Nieuwlandstraat komen terecht op voor hun zondagsrust. Er is meer in het leven dan werken, ondernemen en consumeren. Een samenleving die geen rustpunt meer kent draait volledig door, met alle gevolgen van dien." aldus Buijssen.

De SP-fractie stelde al in juni 2006 schriftelijke vragen aan het college over het fenomeen koopzondagen. Het antwoord van het college op die vragen laat nog altijd op zich wachten.



Ingezonden persbericht