Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA steunt mensenrechtentoorts-loop (30/09/07)

Chinese regering moet op haar plichten gewezen worden

Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer liep vandaag mee in de Mensenrechtentoorts-loop in Brussel. Hiermee betuigde hij namens de N-VA steun aan de strijd van de mensenrechtenorganisaties in China. Gino De Craemer: Over slechts een jaar gaan de Olympische Spelen in Peking van start maar van de beloofde vooruitgang inzake de mensenrechten is er geen sprake. Met de regelmaat van de klok doen mensenrechtenorganisaties melding van folteringen, censuur van media en internet, beperkingen van religieuze vrijheden en onderdrukking van etnische minderheden. China kent wereldwijd het hoogst aantal terechtstellingen. De rechtbanken zijn niet onafhankelijk en bekentenissen worden vaak door mishandeling afgedwongen. Daarnaast is er de jarenlange vervolging van en de wijdverspreide organennoogst bij de Falun Gong-beoefenaars. Honderdduizenden zijn opgesloten in militaire kampen en gevangenissen.

Het is beschamend dat de internationale gemeenschap in het algemeen en het IOC in het bijzonder weigeren te reageren op deze wantoestanden. De Olympische Spelen bieden immers een ideale gelegenheid om dit te doen. Het IOC verzekerde bovendien op te treden wanneer China de gemaakte beloftes inzake mensenrechten niet zou nakomen. Vandaag staan de Spelen voor de deur en Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, komt niet verder dan te stellen dat het bijbrengen van de Olympische waarden aan één vijfde van de wereldbevolking een hele uitdaging is.

Gino De Craemer motiveerde zijn deelname aan de internationale mensenrechtentoorts-loop als volgt: Menselijke waardigheid en een universele fundamentele ethiek behoren tot de basisprincipes van de Olympische gedachte. Een schending van de mensenrechten is evenzeer een schending van deze Olympische idealen. Meer dan ooit is het belangrijk om de mensenrechtenproblematiek onder de aandacht te brengen. Deze internationale mensenrechtenloop is hierbij dan ook een belangrijk en duidelijk signaal! Hiertoe wil ik zonder twijfel mijn steentje bijdragen.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Gino De Craemer

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be