Nieuw-Vlaamse Alliantie


Doorstart regeringsonderhandelingen voor Oranje-Blauw maakt staatshervorming mogelijk (30/09/07)

Gemeenschappelijk persbericht N-VA, CD&V en Open VLD

De regeringsonderhandelingen op Hertoginnedal braken af omdat de wil om over nieuwe stappen in een staatshervorming te spreken afwezig was.

Voormalig Koninklijk Verkenner Herman Van Rompuy zorgde de afgelopen maand voor een basis van vertrouwen en inzicht waardoor nieuwe stappen naar homogene bevoegdheidspakketten, verdere responsabilisering van de deelstaten en institutionele hervormingen mogelijk worden.

In deze context kunnen onderhandelingen opnieuw van start gaan, onderhandelingen die uiteindelijk in een akkoord moeten uitmonden. Een akkoord dat er voor alle duidelijkheid vandaag nog niet is. De Koninklijke Verkenner overhandigde de partijen immers ook geen schriftelijk rapport.

Dit geldt ook voor de splitsing van het kies-en gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde waarvan de oplossing tijdens de onderhandeling moet besproken worden en voor de start van de regering moet rond zijn.

De discrete aanpak van voormalig Koninklijk Verkenner Herman Van Rompuy droeg bij tot meer vertrouwen tussen de onderhandelaars. De Vlaamse partijen zullen tijdens de formatie met even veel engagement ingaan op de initiatieven van de formateur.

Bart De Wever, voorzitter N-VA

Bart Somers, voorzitter Open VLD

Jo Vandeurzen, voorzitter CD&V

Auteur:
Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be