Socialistische Partij

Zeeuwse zorg op menselijke maat: dus geen fusie ziekenhuizen

30-09-2007 * Een stevige SP-delegatie bezocht deze week in Zeeland de Oosterscheldeziekenhuizen en het ziekenhuis Walcheren, waar fusieplannen voor bestaan. De Tweede-Kamerleden Henk van Gerven en Fons Luijben, Eerste-Kamerlid Kees Slager en SP-fractievoorzitter Trix de Roos uit Vlissingen concludeerden dat de fusie ongewenst is en blijft. "De Zeeuwse zorg moet uitgaan van de menselijke maat, niet van marktwerking en schaalvergroting," stelde Van Gerven vast.

De SP maakt zich zorgen over het mogelijke verdwijnen van ziekenhuiszorg van Walcheren. De ziekenhuizen willen fuseren, het hoofdziekenhuis zou dan in Goes komen met de acute en meer complexe zorg. Het ziekenhuis in Vlissingen en de polikliniek in Middelburg dreigen hierdoor functies te verliezen. De zorg voor de 110.000 inwoners op Walcheren verschraalt daardoor ernstig. En de verloskundigen zijn bang dat veilige thuisbevallingen niet meer mogelijk zijn, door het verdwijnen van de kindergeneeskunde als achtervang in noodsituaties. In acute situaties is Goes te ver weg.

De SP-delegatie werd gastvrij onthaald en er is uitgebreid gesproken over de problematiek. Ook vertelden oncologieverpleegkundigen en specialisten met veel bezieling over hun vak en de meest recente ontwikkelingen op het gebied van het voorkomen, ontdekken en behandelen van kanker, een specialiteit van het ziekenhuis te Vlissingen.

Over de fusieplannen bleef een duidelijk verschil van inzicht tussen de ziekenhuisbestuurders en de SP'ers. Het ziekenhuis vindt dat concentratie en schaalvergroting noodzakelijk zijn om de kwaliteit en de continuïteit te garanderen. De SP'ers brachten daar tegenin dat onderzoek aantoont dat schaalvergroting eerder leidt tot bureaucratie en minder goed bereikbare zorg. De mening van de bevolking is ook duidelijk: een recente enquête gaf aan dat slechts 15% achter de fusie staat.

Er was echter ook overeenstemming over het gegeven dat marktwerking in de zorg niet werkt. "De zorg is geen markt, maar wordt ons wel door de strot geduwd," aldus een van de specialisten. "Competitie is strijdig met de artseneed."

Doordat vanaf 1 januari 2008 volledig wordt afgerekend op productie en men onvoldoende middelen krijgt om een goede intensive care open te houden, dreigt gedwongen concentratie van voorzieningen. Daarbij staat het geld centraal, niet wat nodig is om goede ziekenhuiszorg te leveren.

Hoe de toekomst van de ziekenhuizen zal zijn, is ongewis. Van Gerven: "Dit heeft alles te maken met het desastreuze overheidsbeleid. We moeten stoppen met die marktwerking, de schaalvergroting en de fixatie op kostenbeheersing. Laten we meer specialisten en verpleegkundigen opleiden en zorgen voor voldoende geld. Dan kan het ziekenhuis om de hoek - ook op Walcheren - blijven bestaan."

In de Tweede Kamer heeft naast de SP ook het CDA zich duidelijk gekeerd tegen de fusieplannen. De SP zal het CDA daaraan houden. De ziekenhuizen in Zeeland moeten niet worden afgebroken, er moet worden geïnvesteerd in zorg op menselijke maat.