Meer schade door onervaren vrachtwagenchauffeurs

30/09/2007 20:25



TVM Verzekeringen



NIJKERK - De onstuimige groei van de Nederlandse transportsector lijdt tot meer schade door onervaren chauffeurs. TVM start daarom als grootste transportverzekeraar van de Benelux cursussen op maat om chauffeurs bij te scholen. Voor chauffeurs die op Engeland rijden zijn er al speciale trainingen met behulp van een hightech rijsimulator. Noodzakelijk, volgens president-directeur Arjan Bos van TVM verzekeringen om de schadecijfers omlaag te krijgen. De verwachting is dat er dit seizoen 30% meer schade zal zijn door relatief kleine ongevallen door onervaren chauffeurs.

Arjan Bos zei dit afgelopen zaterdag tijdens de jaarlijkse Ridders van de Wegmanifestatie, waar bijna 700 chauffeurs werden gehuldigd voor 10 of 15 jaar schadevrij rijden. De TVM-topman noemde het opvallend dat er in grotere ongevallen, bijvoorbeeld gekantelde vrachtwagens, relatief minder schadegevallen zijn gemeld dan voorgaande jaren. 'Die enorme groei van de transportsector creëert luxe problemen. Ik hoef alle Ridders van de Weg hier, de top van de vakmensen, niet uit te leggen dat er in het verleden toch altijd meer tijd was voor een stukje begeleiding en dat de werkgevers ook meer keus hadden bij het aannemen van personeel. Wij zien dat als transportverzekeraar ook terug in de schadecijfers. We hebben dit jaar al 30% meer kleine aanrijdingen. Een bumper eraf. Een lastige kras. Maar we gaan nu alles doen om dat cijfer terug te brengen. Op die manier werken we aan de verkeersveiligheid en het imago van de bedrijven en houden we met z'n allen de kosten in de hand. Met gerenommeerde opleidingsinstituten gaan we maatwerk leveren in de bijscholing van chauffeurs. U hebt dat al gezien bij de training die we hebben voor de chauffeurs die op Engeland rijden en die we overwegen verplicht te stellen bij bedrijven waar relatief veel schade wordt gereden aan de andere kant van de Noordzee.'

Bewaakte parkings

De komende maanden zullen er een aantal particuliere plannen worden gepresenteerd voor bewaakte parkings voor vrachtwagens in Nederland. Bij TVM verzekeringen is men positief over deze plannen, maar een waarschuwt het kabinet wel. Arjan Bos: 'Bewaakte parkings is een eerste en belangrijke stap maar als politie en justitie de criminaliteit tegen de sector niet beter en meer gecoördineerd aanpakken dan zullen de bewaakte parkings in no-time ook door criminelen worden ingenomen. Als er geen landelijk politiebeleid komt bij de bestrijding van ladingdiefstal dan hebben bewaakte parkings op termijn dus geen enkele zin. De moderne crimineel is inventief en laat zich door een hek en een camera alleen niet afschrikken. Rond de behandeling van de justitiebegroting proberen we met een aantal transportbedrijven hierover gehoor te vinden bij de Tweede Kamer.'

Topschaatsers

TVM verzekeringen maakte verder in Nijkerk bekend topsportbegeleiders te gaan inzetten bij fitheidtrainingen voor chauffeurs. De komende maanden zullen hiervoor een aantal pilots starten. 'We zijn er trots op dat we daarbij gebruik kunnen maken van de allernieuwste inzichten als het gaat om sport, voeding en beweging. De experts van onze schaatsploeg zullen ook daadwerkelijk aanwezig zijn bij de bedrijven waar we met de chauffeurs aan de slag gaan. Daar waar het mogelijk is in de drukke schema's zullen we ook topschaatsers op dit project gaan inzetten.', aldus Arjan Bos.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie: