KNHS


Goud en zilver voor Gerben Morsink op WK
30 september 2007

Wereldkampioenschappen voor 5-, 6- en 7-jarige springpaarden

Jeugdige Gerben Morsink wint WK goud én zilver met fokproducten van zijn ouders

LANAKEN (KNHS) - Op het schitterende domein Zangersheide groeide de 19-jarige Gerben Morsink uit het Overijsselse Beuningen uit tot de grote man. Met de door zijn ouders gefokte zesjarige Zekina Z werd hij wereldkampioen bij de 6-jarige springpaarden, terwijl hij met Carthino Z, ook door zijn ouders gefokt, bij de zevenjarigen het zilver opeiste.

Dit weekeinde vormde het domein Zangersheide in het Belgische Lanaken het decor voor het Wereldkampioenschap voor vijf-, zes- en zevenjarige springpaarden. Alle paarden kwamen in actie in twee kwalificatie rondes, gevolgd door een finale op zondag. Het aardige van dit WK voor jonge springpaarden is dat het niet alleen een strijd is tussen de ruiters en hun paarden, maar ook tussen de stamboeken die de paarden registreren. Mede omdat de gouden glans van een wereldtitel afstraalt op het stamboek binnen wiens grenzen een winnend paard is gefokt. Op die wijze beschouwd laat een WK als dit zich ook vergelijken met het in de Formule I bekende wereldkampioenschap voor constructeurs. Met twee wereldtitels en een zilveren medaille kwam het Studboek Zangersheide als winnaar te voorschijn. Het Nederlandse KWPN werd goede tweede met twee maal zilver en twee maal brons.

Zesjarigen

In de finale van de zesjarigen verschenen 48 combinaties in de ring die 12 stamboeken vertegenwoordigden. Het KWPN (Nederland) had dertien paarden in de baan, voor Holstein (Duitsland) met zes. Zangersheide - Z - (niet aan de grenzen van een land gebonden) en het BWP (België) waren met vijf paarden vertegenwoordigd en het SF (Frankrijk) en het SWB (Zweden) met vier. Hannover en Oldenburg (beiden Duitsland) hadden drie paarden in de strijd en het Ish (Ierland) was met twee paarden present. Het AES (niet aan landsgrenzen gebonden), Brandenburg (Duitsland) en het SCSL (Luxemburg) waren ieder met één paard aanwezig. Van de 48 starters plaatsten zich zeventien voor de barrage. Vijf paarden van het KWPN, vier van Zangersheide, drie van Holstein, twee van het Selle Français en Hannover, Ierland en het BWP ieder met één. In die barrage was Zekina Z (Zandor Z x Carthago Z) met Gerben Morsink (Beuningen Ov.) de snelste. Een hele mooie bijkomstigheid is dat Zekina Z door de ouders van Gerben werd gefokt. Ook in 2006 drong de combinatie al door tot de finale van het WK, toen bij de vijfjarigen. Het zilver ging naar de bij het KWPN geregistreerde Uranus W (Hornet Rose x Mr. Blue) met Hester Klompmaker (Buitenpost) in het zadel. De eigenaren van dit paard zijn de heren J. Klein Gunnewiek en P. Wagelaar te Oudemolen (Dr.). Het brons ging naar de KWPN goedgekeurde dekhengst Ukato (Stakkato x Literat) van de familie Brinkman te Twello, welke gereden werd door Marco Brinkman.

Zevenjarigen

In de finalewedstrijd van de zevenjarige paarden verschenen 39 combinaties aan de start en daar was het KWPN met twaalf paarden vertegenwoordigd, Holstein met zes, het Selle Français met vier, Zangersheide en het BWP met drie en het NRPS (Nederland) en het AES met twee. Het SWB, Westfalen, Oldenburg met ieder één, net als het DWB (Denemarken) en het SBS (België). In de barrage van de finalewedstrijd, waarin 39 combinaties van start waren gegaan, kwamen zeven paarden terug. Drie paarden geregistreerd bij het Selle Français en verder hadden Zangersheide, het KWPN, het NRPS en Westfalen ieder één paard in de strijd. Gerben Morsink moest als tweede van start met Carthino Z (Chartago Z x Amor) en legde een snelle foutloze tijd neer, die uiteindelijk alleen verbeterd zou worden door de Duitser Bastian Freese met de in Westfalen gefokte schimmelhengst Caballero (Champion de Lys x Accord II). Het brons was voor de Belgische ruiter Yves Vanderhasselt met de in Frankrijk gefokte Muscaris d'Ariel (Diamant de Semilly x Laudanum), waarmee drie hengsten de eerste drie plaatsen innamen. Patricia Greeve (Rucphen) legde met de KWPN'er Timothy (Nabab de Reve x Calvin) beslag op de zesde plek.

Vijfjarigen

In het WK voor vijfjarigen gingen 42 paarden van start en maar liefst 26 paarden wisten door te dringen tot de barrage. Het KWPN had in deze rubriek maar liefst 17 paarden aan de start, terwijl Zangersheide en Oldenburg de tweede plaats deelden met vijf paarden. Holstein had vier paarden in de finale en het Ierse en Deense stamboek ieder drie en dan waren er nog vier stamboeken met ieder één deelnemer. Het was Nuri Dijks (Geesteren Ov.) met de KWPN'er Vogue (Heartbreaker x Burggraaf) die de snelste tijd noteerde, maar wel twee balken liet vallen, waardoor hij niet de wereldtitel won maar slechts 25ste werd. De zege ging naar de Colombiaan Dayro Arroyave met Opera de Rizzi Z (Ogano Sitte x Laeken). Tweede werd Marreille Schröder (Erica) met de KWPN'er Virginia (Oramé x Dutchboy). Het brons was voor Anne van Vulpen (Vleuten) met alweer een Nederlands gefokt paard en wel Society's Voila (Cantos x Lux).

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Alle uitslagen zie: www.scg-nl.nl

Uitslagen:

WK 5-jarige springpaarden:


1) Dayro Arroyave (Col) - Opera de Rizzi Z (Ogane Sitte x Laeken) - 0 / 35.22

2) Mareille Schröder (Erica) - Virginia (Oramé x Dutchboy) - 0 / 37.55
3) Anne van Vulpen (Vleuten) - Society's Voila (Cantos x Lux) - 0 / 37.92

WK 6-jarige springpaarden:


1) Gerben Morsink (Beuningen Ov.) - Zekina Z (Zandor Z x Carthago Z) - 0 / 31.34

2) Hester Klompmaker (Buitenpost) - Uranus W (Hornet Rose x Mr.Blue )
- 0 / 31.66

3) Marco Brinkman (Lochem) - Ukato (v. Stakkato) - 0 / 32.42

WK 7-jarige springpaarden:


1) Bastian Freese (Dui) - Caballero (Champion de Lys x Accord II) - 0 / 38.73

2) Gerben Morsink (Beuningen Ov.) - Carthino Z (Carthago Z x Amor) - 0 / 41.20

3) Yves Vanderhasselt (Bel) - Muscaris d'Ariel (Diamant de Semilly x Laudanum) - 0 / 42.47

Sires of the World:


1) Peter Eriksson (Zwe) - Jaguar Mail 1144 - 0 / 34.44
2) Theo Muff (Zwi) - Karondo van Schlösslihof - 0 / 34.48
3) Jacques Bonnet (Fra) - Gracieux Ardent HN - 4 / 36.16 11) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton (Emilion x Nimmerdor) - 4 / 71.86