Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Internationale conferentie Wereldhabitatdag 1-2 oktober 2007 in Den Haag

'A safe city is a just city'

14-09-2007

Nederland organiseert dit jaar in samenwerking met VN-Habitat op 1 en 2 oktober 2007 in de Ridderzaal in Den Haag de internationale Wereldhabitatdagconferentie 'A safe city is a just city'. Om meer aandacht te vragen voor de problemen van verstedelijking. Met de bijeenkomst wordt de aandacht gevestigd op internationale ontwikkelingen die de veiligheid van steden wereldwijd beïnvloeden en de rol die lokale overheden hierbij kunnen spelen als katalysator van ontwikkeling op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Wereldwijd wonen er voor het eerst meer mensen in de stad dan op het platteland. Dit proces van verstedelijking levert niet alleen problemen op, maar biedt mensen ook voordelen en kansen. Veiligheid en sociale rechtvaardigheid zijn voorwaarden voor betere leefomstandigheden.
Sprekers
Onder voorzitterschap van Jan Pronk, oud-minster van Ontwikkelingssamenwerking en VROM en voormalig VN-gezant in Soedan, spreken op 1 oktober onder meer:

* Anna Tibaijuka, directeur van VN-Habitat
* Lindiwe Sisulu, Zuid-Afrikaans minister van huisvesting
* Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking
* Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie
* Wim Deetman, burgemeester van Den Haag

Tijdens de conferentie wordt het VN-Habitat Global Report on Human Settlements 2007: 'Enhancing urban safety and security' gepresenteerd door de auteur Naison Mutizwa-Mangiza.

Discussie over wijken
Op de tweede dag van de conferentie discussiëren professionals uit westerse en niet-westerse landen over onder andere het transformeren van probleemwijken in levendige buurten, het teruggeven van land, huizen en bezittingen aan vluchtelingen en de rol van lokale overheden bij de wederopbouw na oorlog en conflicten.

Pers
De pers is welkom tijdens de openingssessie van de conferentie, bij de presentatie van het Global Report en de uitreiking van de Scroll of Honour Awards. Ook is de pers welkom bij het werkbezoek aan de Haagse wijk Transvaal, op zondag 30 september en bij de opening die dag van de aan het Global Report gewijde tentoonstelling in het Stadhuis van Den Haag.

Meer informatie over Wereldhabitatdag 2007 en het volledige programma is te vinden op http://www.worldhabitatday2007.org/. Daar is ook het registratieformulier te vinden waarmee journalisten zich kunnen aanmelden voor de conferentie.

'Betere leefomstandigheden voor iedereen in alle sloppenwijken van de wereld is een van de grootste uitdagingen.' (Ella Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie)

'Economische groei, stabiliteit en veiligheid, het milieu, goed bestuur, onderwijs en gezondheidszorg hangen allemaal met elkaar samen; je kunt niet het één aanpakken en het andere vergeten.' (Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking)

'Lokale overheden hebben een belangrijke rol bij het bevorderen van de dialoog, het opbouwen van wederzijds vertrouwen en het creëren van ontwikkelingsperspectieven.' (Wim Deetman, burgemeester van Den Haag)

'Rechtvaardigheid en veiligheid zijn randvoorwaarden om te kunnen overleven, ook in steden.' (Jan Pronk, voorzitter van de World Habitat Day conferentie 2007)