Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


Start vmbo Carrousel Breed Oost-Groningen

Het is reden voor een feestje: op 1 oktober start vmbo Carrousel Breed Oost-Groningen. 450 vmbo-leerlingen krijgen de kans om in de maand oktober leerbedrijven in meer dan 20 sectoren te bezoeken. Een primeur in Nederland! Het feestelijke startschot voor deze vmbo Carrousel wordt op 1 oktober gegeven door staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

In vmbo Carrousel Breed Oost-Groningen werken twaalf kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven samen met scholen en leerbedrijven. Leerlingen van de theoretische leerweg van vier vmbo-scholen kunnen zich zodoende oriënteren op vrijwel het gehele spectrum van hun toekomstige beroepen en werkvelden. De leerlingen maken met vmbo Carrousel een ronde langs verschillende bedrijven en instellingen, zien de praktijk van dichtbij en proeven de sfeer op de werkvloer. De ruim 250 participerende bedrijven en instellingen in Oost-Groningen grijpen op hun beurt de kans om zich te presenteren aan hun toekomstige collegas. In totaal staan er ruim 1500 bedrijfsbezoeken gepland, waar leerlingen in groepjes van verschillende grootte heengaan.

Record beroepen uitbeelden
Onder toeziend oog van een notaris gaan de leerlingen 370 beroepen uitbeelden. Hiermee willen zij een nieuw Nederlands record vestigen en andere regios waarvmbo Carrousel Breed gaat starten, uitdagen dit record te overtreffen.

Vmbo Carrousel
Vmbo Carrousel is een nieuwe vorm van beroepsoriëntatie. Alleen wanneer leerlingen weten waar hun interesses wel en niet liggen, kunnen ze een beroep en vervolgopleiding kiezen die echt bij hen past en zijn ze gemotiveerd om hun opleiding af te maken. Daarmee gaan de samenwerkende kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven switchgedrag en schooluitval onder mbo-leerlingen tegen. Vmbo Carrousel wordt breed ondersteund. Het project is in 2005 gestart in de sectoren Zorg, Welzijn en Sport. Het breidt zich steeds verder uit over Nederland en over andere sectoren.

Kenniscentra
De twaalf kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven die in dit project samenwerken zijn: Aequor, Calibris, Ecabo, Fundeon, Innovam, Kenniscentrum Handel, Kenteq, Kenwerk, KOC, Savantis, SH&M en VTL.