Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 25 september 2007

Succesvolle AVRO documentaireserie allemaal film

nu OOk op dvd

Op maandag 1 oktober a.s. om 16.00 uur in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht, presenteert Joop van den Ende aan Willeke van Ammelrooy, Antonie Kamerling en Maryam Hassouni de 9-delige dvd-box van de succesvolle AVRO-televisieserie ALLEMAAL FILM.

Allemaal Film biedt negen uur filmgeschiedenis van 1945 tot nu. Levendige herinneringen worden afgewisseld met bijzondere fragmenten. Met onder meer de acteurs Willeke van Ammelrooy, Kees Brusse, Carice van Houten, Mimoun Oaïssa, Renée Soutendijk, Huub Stapel, Monique van de Ven, Yorick van Wageningen en de makers Jan de Bont, Paul Driessen, Michael Dudok de Wit, Louis van Gasteren, Matthijs van Heijningen, Heddy Honigmann, Pieter Kuipers, Nanouk Leopold, Dick Maas, Dana Nechushtan, Pim de la Parra, Fons Rademakers, Jos Stelling, Eddy Terstall, Pieter Verhoeff, Paul Verhoeven, Alex van Warmerdam en Frans Weisz.

Vanuit zijn eigen betrokkenheid bij de Nederlandse Film, spreekt Jeroen Krabbé met filmmakers over hun vak: over hun passie, wanhoop, verwachtingen, teleurstellingen en successen. Via hun gedreven verhalen maken we kennis met een wereld die, naast een grote ambachtelijkheid en techniek, uitsluitend kan bestaan dankzij de verbeeldingskracht en het doorzettingsvermogen van de makers. Zo ontstaat een beeld van de bijzondere momenten van de Nederlandse filmgeschiedenis. Van de gloriedagen van de Nederlandse documentairefilms in de jaren vijftig met toonaangevende cineasten als Bert Haanstra en Herman van de Horst en de opkomst van de nieuwe generatie filmmakers in de jaren zestig met Pim de la Parra en Wim Verstappen. Van de hoogtijdagen van de jaren zeventig toen films als Mira, Turks Fruit en Blue Movie volle zalen trokken tot de nieuwe generaties filmmakers van nu. Speciale aandacht wordt besteed aan de animatiefilm, een bijzonder genre waarmee tal van Nederlandse makers wereldberoemd zijn geworden.

VandenEnde Foundation initiatiefnemer
De serie, een initiatief van de VandenEnde Foundation, is geproduceerd door IDTV Docs. De negen afleveringen zijn gemaakt door de filmmakers Leo de Boer, Noud Holtman, Hans Pool en Aliona van der Horst, onder eindredactie van Ireen van Ditshuyzen, het team dat eerder de succesvolle serie Allemaal Theater maakte.

De dvd-box ALLEMAAL FILM wordt uitgebracht door het Filmmuseum. De box omvat drie dvd's met de negen afleveringen van de serie, tal van extra's en een geïllustreerde publicatie met daarin een essay over de Nederlandse film van filmjournalist Dana Linssen.

------------------------------------------------(einde persbericht)-------------------------------------------------