Gemeente Rhenen


Jongerenraad van start

RHENEN De jongerenraad van de gemeente Rhenen is dinsdagavond geïnstalleerd in de raadzaal van het gemeentehuis. ,,Jongeren moeten een stem krijgen in de gemeente Rhenen, was voor hen de reden om plaats te nemen in de nieuwe raad. Nadat iedereen moest gaan staan en burgemeester Joost van Oostrum de woorden hierbij zijn jullie als leden van de jongerenraad van de gemeente Rhenen beklonk met een klap met de voorzittershamer was de jongerenraad een feit.

De tien leden van de jongerenraad presenteerden zich voor een volle publieke tribune. Nu nog is Maartje Klootwijk de voorzitter. Omdat zij een kamer zoekt in Utrecht waar zij studeert, wordt Hannah de Winter vanaf 1 oktober de preses van de jongerenraad. ,,We zijn blij dat we vandaag geïnstalleerd worden. En zullen ons best doen om de stem van de jongeren te laten horen, zei Klootwijk.

In een toespraak refereerde wethouder Marius Guichelaar er aan, dat oud-GroenLinks raadslid Jos van Eijk ooit met idee voor een jongerenraad kwam. Het initiatief werd in eerste instantie niet met gejuich ontvangen, herinnerde de wethouder jongerenzaken zich. ,,De jongerenraad heeft al enkele malen adviezen gegeven. Bijvoorbeeld over de verkeersvisie. Ook gaan zij een behoeftegenonderzoek onder jongeren houden en een website voor jongeren opzetten.

Maartje Klootwijk, burgemeester Joost van Oostrum en wethouder Marius Guichelaar zetten hun handtekening onder het reglement van de jongerenraad. Samen met echte raadsleden werd er als sluitstuk onder leiding van André Petter, de coach van de jongerenraad, gediscussieerd over de stelling of jongeren van twaalf tot vijftien jaar in de zomervakantie moeten een zakcentje moeten kunnen verdienen met vrijwilligerswerk. Ook kwam de stelling aan bod of er in de gemeente Rhenen 24 uur per dag, zeven dagen per week, condooms beschikbaar moeten zijn.

Nieuwsbericht 26 september 2006.