Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 27 september 2007

Het "VEEN-project" van start

Wethouder Zorg en Minderhedenbeleid Wim van Veen geeft maandag 1 oktober het officiële startsein voor het VEEN-project oftewel de opleiding Zorgtaal niveau 2. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen niet-Nederlandstalige vrouwen die eerder op het Horizon College de opleiding Zorgtaal niveau 1 hebben gevolgd. Het is een geweldige combinatie van het leren van de Nederlandse taal en ervaring opdoen in de zorg. Dertien vrouwen nemen hieraan deel. Zij zijn afkomstig uit vier werelddelen en 11 verschillende landen.

Het VEEN-project is tot stand gekomen op initiatief van wethouder Van Veen en ontwikkeld door zorgspectrum Westerhout, het Horizon College en de gemeente Alkmaar. VEEN staat voor Vernieuwend, Eenvoudig, Effectief en Nauwkeurig. Het doel van het project is om de vrouwen, momenteel allen zonder werk, na afronding van de opleiding garantie te bieden op een baan.

De opleiding
De opleiding leidt naar het officieel erkende diploma Helpende in de Gezondheidszorg. Een intensieve samenwerking met Zorgspectrum Westerhout zorgt voor een geïntegreerde aanpak van theorie, praktijk en specifieke ondersteuning. Bovendien ondersteunt een docent NT2 (Nederlands als Tweede Taal) de deelnemers op school en in de praktijk.

In de opleiding komen verschillende onderdelen aan bod zoals huishoudelijke, lichamelijke en begeleidende zorg voor ouderen, gehandicapten en kinderen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan leer- loopbaan- en burgerschapscompetenties. De begeleiding op school is in handen van drie vakdocenten en een extra taaldocent. De vrouwen lopen stage bij Zorgspectrum Westerhout in Alkmaar en bij Verpleeghuis De Hoge Hop in Hoorn.

De vrouwen die over de juiste competenties beschikken krijgen de mogelijkheid om door te stromen naar de opleiding niveau 3.

Enthousiast
De vrouwen zijn stuk voor stuk gemotiveerd, leergierig en willen dolgraag meedoen in de Nederlandse maatschappij. Zij zijn al jaren als vrijwilliger actief bij de Westerhout. Hierdoor is al veel aan overdracht van cultuur, normen en waarden gedaan. Wethouder Van Veen is ook erg enthousiast: 'Tijdens de opleiding leer je én de Nederlandse taal én een vak, volgens mij is dat een gouden combinatie. De vrouwen zijn nu nog zonder werk, maar met het diploma op zak biedt het de vrouwen garantie op een baan. Dat is natuurlijk bijzonder fraai.'

Noot voor de pers,