Deelgemeente Oud-West Amsterdam


Inhalen achterstallig onderhoud iepen Bilderdijkstraat

27 september 2007

Stadsdeel Oud-West start op 1 oktober met het inhalen van achterstallig onderhoud aan de bomen in de Bilderdijkstraat. Eind augustus werd een wortelproef uitgevoerd en de uitkomst daarvan is dat de bomen bij een herprofilering van de straat, behouden kunnen blijven. Tevens is uit de proef gebleken dat op korte termijn de hoogliggende wortels en de kronen gesnoeid worden.

Op dit moment is de situatie zo dat hoogliggende wortels van de bomen, het asfalt en de stoep op veel plekken sterk omhoog duwen.Het levert ongewenste en onveilige situaties op. Bij de wortelproef werd zorgvuldig de stabiliteit van de bomen getest na het verwijderen van hoogliggende wortels. De uitkomst is dat de bomen kunnen blijven mits er op korte termijn achterstallig onderhoud wordt uitgevoerd. Dit moet nu gedaan worden omdat de stabiliteit van veel bomen onvoldoende is en er daardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Om dit risico uit te sluiten, is de snoei van hoogliggende wortels en de kronen noodzakelijk.

Door het snoeien zullen de bomen nieuwe wortels ontwikkelen. Om te stimuleren dat ze niet in de breedte maar in de diepte groeien, zal er bij een aantal bomen speciale aarde rondom de wortels aangebracht worden.

Portefeuillehouder Werner Toonk "Ik ben blij met de resultaten van de proef. De bomen kunnen blijven staan bij een herprofilering en wij kunnen nu aan de slag met het inhalen van achterstallig onderhoud".

Einde persbericht