Gemeente Zoetermeer

Gemeenteraad buigt zich over de toekomst van Zoetermeer

Eerste bespreking van de Stadsvisie 2030
In de Contourennota van de Stadsvisie 2030 presenteert het college van B&W de hoofdlijnen van de Stadsvisie 2030. Nu is de gemeenteraad aan zet om zich over de hoofdlijnen uit te spreken. Op maandag 1 oktober spreekt de raad voor de eerste keer over de inhoud van de Stadsvisie. De raad wil zich in dit stadium vooral een mening vormen over de hoofdlijnen die het college van B&W voorstelt. Daarom is de vergadering op 1 oktober een "opiniërende raadsvergadering". Tijdens een volgende raadsvergadering, waarschijnlijk op maandag 29 oktober, neemt de raad daadwerkelijk besluiten over de Stadsvisie 2030.

De contouren van de Stadsvisie tekenen zich af

De afgelopen maanden stelde de gemeente inwoners en andere belanghebbenden de vraag `Hoe moet Zoetermeer zich volgens u ontwikkelen in de periode tot 2030?' Zoetermeerders reageerden daarop tijdens de rondetafelgesprekken, stadsexcursies en door aan de ideeënprijsvraag mee te doen. Op basis van al deze ideeën en een grondige analyse maakte de gemeente de Contourennota Stadsvisie 2030. In deze nota legt de gemeente in grote lijnen vast hoe Zoetermeer zich moet ontwikkelen. Zo stelt het college voor om de komende jaren veel energie te steken in de sociale samenhang en veiligheid in de buurten. Op economisch gebied stelt het college voor het gebied rond de A12 verder te ontwikkelen. Verder vindt het college investeringen de kenniseconomie (onderwijs en innovatie) en leisure (voorzieningen als SnowWorld en Dutch Water Dreams) ook in de toekomst een goede manier om als stad een boterham te blijven verdienen. Ook het groen in en rond de stad verdient veel aandacht. Zo zal het groen rond de stad bijvoorbeeld beter verbonden moeten worden met het groen in de stad. Tegelijkertijd is er in de Contourennota aandacht voor zaken die spelen in de regio. Zo heeft het Stadsgewest Haaglanden een voorlopig ontwerp Regionaal Structuurplan aan de gemeente gepresenteerd. In de Contourennota Stadsvisie wordt dan ook een apart hoofdstuk gewijd aan de gewenste afstemming tussen beide visies. Hoe de hoofdlijnen uit de Contourennota ingevuld worden, wordt later duidelijk in de Ontwerp Stadsvisie, die het college van B&W naar verwachting eind dit jaar aan de raad zal aanbiedt.

Opiniërende raadsbijeenkomst en stadsconferentie: toegankelijk voor iedereen

Opiniërende raadsbijeenkomsten zijn openbaar en iedereen die belangstelling heeft voor de toekomst van de stad is dan ook van harte welkom. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden. Maar u kunt er ook voor kiezen om zaterdag 13 oktober over de toekomst van de stad mee te denken. Dan wordt onder leiding van RTL 4 nieuwslezer Roelof Hemmen een stadsconferentie over de hoofdlijnen van de Stadsvisie gehouden, specifiek bedoeld om inwoners, bedrijven en instellingen nogmaals de gelegenheid te beiden zich uit te spreken over de gewenste ontwikkeling van de stad. Deze stadsconferentie wordt gehouden in Dutch Water Dreams op zaterdag 13 oktober vanaf 13.00 uur.

Voor de stadsconferentie kunt u zich aanmelden via e-mail stadsvisie2030@zoetermeer.nl of telefoon 079-346 9448.