Provincie Antwerpen


Persbericht provincie Antwerpen

27 september 2007

Fotoroute laat je kennismaken met uniek landschap en historisch-economische rol van Antwerpse haven

Mooiste foto wordt beloond met helikoptervlucht


----------
Schepen, containers, kranen, straddle carriers, magazijnen, kaaien, spoorwegen, ... de Antwerpse haven ademt met haar geïndustrialiseerde landschap een zeer eigen sfeer uit. Van 1 tot en met 26 oktober kan je met je fototoestel in de hand unieke foto's maken op 12 locaties langsheen de Antwerpse haven fotoroute. De meest creatieve en artistieke beelden krijgen een plaatsje in het Havencentrum Lillo en de fotograaf met de mooiste havenfoto wint een helikoptervlucht.

Naar aanleiding van Open Bedrijvendag op 7 oktober 2007 is een Antwerpse haven fotoroute uitgestippeld. Ze bevat 12 stops waar het makkelijk parkeren is en waar een interessant uitzicht is om een foto te nemen van de haven. Per stop lees je een beknopte historisch-economische opheldering over specifiek dát gedeelte van de haven.

12 plekjes met een mooi uitzicht op ...

Het havencentrum Lillo, het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Alfaport Antwerpen, het Fotomuseum provincie Antwerpen en De Lloyd willen op deze manier de Antwerpenaar en de Vlaming naar de haven lokken om een kijkje te nemen en iets bij te leren over onze wereldhaven. De route start op het Eilandje waar je kennismaakt met het Bonapartedok. Begin negentiende eeuw wou Bonaparte van hier uit de Antwerpse haven uitbouwen tot zijn 'pistool gericht op het hart van Engeland'. Aan de Siberiabrug komen vijf havenzones samen. Binnenvaarders, kustvaarders, duwbakken en zeeschepen passeren hier. De Oosterweelbrug geeft je een mooi panorama op het Derde Havendok. Op kaainummers 206-212 maak je dan weer kennis met de grote wereldexporteurs van bananen. Koelschepen meren hier af en aan. Aan het Muisbroek sta je op een scharnierpunt tussen haven-, woon- en distributiegebied. Het charmante dorpje Lillo, volledig omgeven door de haven, verwijst naar een rijk verleden van polderdorpen die plaats moesten ruimen voor de uitbreiding van de haven. Door de centrale ligging is Antwerpen het belangrijkste centrum van het West-Europees netwerk van pijpleidingen. Maar liefst tien bedrijven uit de top 20 van producenten van chemicaliën zoals Total, Exxon, BASF en Ineos kozen Antwerpen als één van hun uitvalsbasissen. Een bezoek aan de sluizen mag zeker niet ontbreken. Gezien de Schelde een getijdenrivier is, bevat de haven indrukwekkende sluizen zoals de Berendrechtsluis en de Zandvlietsluis.

Fotowedstrijd praktisch

Mee doen met de fotowedstrijd kan door maximum 3 kleurenfoto's op te sturen naar het Havencentrum Lillo. Dit kan van 1 tot en met 26 oktober. Een selectie van de ingezonden foto's worden nadien gebruikt in de tentoonstellingsruimte van het Havencentrum Lillo. De winnaar wordt op 30 november bekend gemaakt en krijgt een helikoptervlucht boven de Antwerpse haven aangeboden. Alle andere deelnemers krijgen een havengebonden aandenken. De havenroute en het wedstrijdreglement kan je downloaden via: www.havencentrum.be.

7 oktober: rondrit in de haven en bezoek Havencentrum Lillo

Op 7 oktober kan je tijdens Open Bedrijvendag van 10 tot 17 uur het Havencentrum Lillo bezoeken. Hier kan je kennismaken met de haven in al haar aspecten. Je kan de film 'Toegang tot de haven' bekijken en de interactieve stands rondom binnenvaart en knelpuntberoepen bezoeken. Een pendeldienst brengt je langs de chemische industrie naar de grootste sluis ter wereld (Berendrechtsluis) en naar één van de drukste container-terminals: de Noordzee terminal.

Verantwoordelijke gedeputeerde:
Koen Helsen, tel. 03 240 52 65

Perscontact:
Marc Brants, Havencentrum Lillo, 03 569 90 12
marc.brants@havencentrum.be

Foto's van de Antwerpse haven op hoger formaat kan u downloaden via: ftp://ftps.provant.be, map: openbedrijvendag, gebruikersnaam en login = Pers. De andere informatie vindt u op de site www.havencentrum.be.