Ingezonden persbericht


Beste redactie,

Hierbij stuur ik u een persbericht over een uniek project in het voortgezet onderwijs. Dertien scholen voor voortgezet onderwijs meten drie jaar lang samen met onderzoekers de effecten van onderwijsvernieuwing.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Iris de Kort (communicatieadviseur VO-raad) via irisdekort@vo-raad.nl of T 030 232 48 00.

PERSBERICHT

Uniek onderwijsproject van start: Expeditie durven, delen, doen Scholen gaan op onderzoek uit

Utrecht, 27 september 2007 - Op maandag 1 oktober geeft staatssecretaris Van Bijsterveldt het startsein voor een uniek onderwijsproject: Expeditie durven, delen, doen. Dertien scholen voor voortgezet onderwijs meten drie jaar lang samen met onderzoekers de effecten van hun onderwijsvernieuwing. Voor het eerst wordt zichtbaar hoe innovatie bijdraagt aan de ontwikkeling van leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs. De start vindt plaats tijdens de opening van de Nationale Onderwijsweek.

Het unieke aan de expeditie is dat gedurende drie jaar praktijkgericht onderzoek wordt gedaan naar kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Veranderingen in de scholen worden vanaf het begin getoetst en worden bijgesteld als dat nodig is. Geen onderzoeken ver weg van de onderwijspraktijk in een laboratoriumachtige situatie, maar de onderzoeker op school, in de klas. Van stap tot stap wordt bekeken of leerlingen en docenten baat hebben bij de veranderingen die scholen invoeren. Er wordt gemeten in hoeverre hun onderwijs echt bijdraagt aan de ontwikkeling en ontplooiing van talent, de professionalisering van docenten en het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

De dertien expeditiescholen vernieuwen hun onderwijs binnen drie maatschappelijke thema's: Nederland talentenland, Met plezier naar school en Onderwijs is populair. Het onderzoek levert op die manier een actieve bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Naast het individuele onderzoek, wordt er een overkoepelend onderzoek gedaan onder alle deelnemende scholen. De opbrengsten worden gedeeld met alle scholen voor voortgezet onderwijs en leveren een belangrijke bijdrage aan theorievorming over duurzame kwaliteitsverbetering van het onderwijs.

Expeditie durven, delen, doen is een initiatief van de Programmaraad Innovatie_VO. Dit is een onafhankelijk adviesorgaan van de VO-raad. De Programmaraad wil kwaliteitsverbetering op sectorniveau versterken door een diepte-investering, in de vorm van de Expeditie. De uitvoering ligt bij het projectteam durven, delen, doen van de VO-raad.

EINDE BERICHT

Aanvullende informatie voor de redactie.

Kijk voor meer informatie op www.durvendelendoen.nl.

Deelnemende scholen Expeditie durven, delen, doen

Programma Nederland talentenland: het maximale bereiken
* IJburg College Amsterdam

* Piter Jelles Leeuwarden / Kollum (Stichting OSG Piter Jelles Leeuwarden)
* Burgemeester Harmsmaschool Gorredijk

* Corlaer College Nijkerk (Stichting PCVOE Nijkerk)
* City+ College en Varias College Den Haag (Johan de Witt Scholengroep, onderdeel Stichting VO Haaglanden)
* OSG Nieuw Zuid Rotterdam (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam)
* Willem Lodewijk Gymnasium Groningen (Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Groningen)
* Openbare brede scholengemeenschap Da Vinci College Leiden
* Picasso Lyceum (FBO Stedelijk College Zoetermeer)

Programma Met plezier naar school: bij de les blijven
* Sg. St. Ursula Heythuysen (Stichting Onderwijs Midden Limburg)
* Amadeus Lyceum De Meern (Willibrord Stichting Utrecht)

Programma Onderwijs is populair: personeel is trots
* KIOSC, samenwerkingsverband van zes scholen

* Montaigne Lyceum Den Haag (Esloo Onderwijsgroep (SCO Lucas) Zuid Holland-West)

Met vriendelijke groet,

Iris de Kort
Communicatieadviseur

VO-raad
Postbus 8282
3503 RG Utrecht

T 030 232 48 00 | F 030 232 48 48 | M
IrisdeKort@vo-raad.nl | www.vo-raad.nl

De VO-raad is de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De VO-raad behartigt de belangen van het voortgezet onderwijs bij overheid, andere onderwijssectoren en maatschappelijke organisaties. Samen met het veld werkt de VO-raad aan een actieve en open relatie tussen scholen, leerlingen, ouders en samenleving.