Gemeente Goes

Uitreiking Geldkoffer op basisschool de Poeljeugd

Op maandag 1 oktober ontvangt groep 8 van basisschool de Poeljeugd in s Heer Hendrikskinderen rond 14.00 uur de Geldkoffer uit handen van wethouder Sophie van t Westeinde.

Trudy Boogaart van het SMWO is aanwezig om uitleg te geven over de Geldkoffer en speelt samen met een aantal kinderen het zakgeldspel.

De Geldkoffer is speciaal voor het basisonderwijs samengesteld door het NIBUD. Het blijkt dat steeds meer jongeren schulden hebben. Sterker nog: een deel van de tien- tot twaalfjarigen leent al geld. Onderzoek van het NIBUD laat zien dat mensen die in hun jeugd hebben leren omgaan met geld, dat later ook goed blijken te kunnen. Jong geleerd is oud gedaan. Daarom heeft het NIBUD voor het basisonderwijs een Geldkoffer ontwikkeld. Met deze Geldkoffer leren jongeren omgaan met geld.

Het is de bedoeling dat deze Geldkoffer wordt gebruikt door de docenten of onderwijsassistenten van het ROC om les te geven aan leerlingen van de oudste groepen van het basisonderwijs. Alleen de onderwijsassistenten van de opleiding aan het ROC hebben in hun opleiding leren lesgeven met de Geldkoffer.

In de Geldkoffer zit het volgende lesmateriaal:
* Basismodule over omgaan met geld met kasboekjes die ingaan op het huishoudboekje en zakgeld

* Les voor speurneuzen over bankbiljetten, De Nederlandse Bank en over echt en vals geld

* Op jacht naar de schat over de geschiedenis van ons muntgeld
* Het raadsel van het plastic geld, over betalen met de pinpas en de chipknip

* Het zakgeldspel: sparen voor een fiets

De Geldkoffer wordt op initiatief van de gemeente Goes in samenwerking met het SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio) aan alle Goese basisscholen uitgereikt. Basisschool de Poeljeugd is de eerste basisschool in Goes die de Geldkoffer ontvangt. Het SMWO voorziet binnenkort ook de overige basisscholen in Goes van de Geldkoffer.