Ingezonden persbericht


Persbericht Radio 5 - 28 september 2007


1 tot en met 5 oktober:

Charles Aznavour weekartiest op Radio 5

Charles Aznavour is van maandag 1 tot en met vrijdag 5 oktober de weekartiest op Radio 5. Een week lang is overdag in ieder uur een nummer van de Franse chansonnier te horen. Aznavour speelde mee in tientallen films, gaf honderden concerten, verkocht miljoenen albums en is auteur en vertolker van wereldberoemde chansons als 'Les Comédiens', 'La Mamma', 'La Bohème', 'Yesterday When I Was Young' en het romantische 'She'.

Charles Aznavour ziet op 22 mei 1924 in Parijs het levenslicht als Chahnour Varinag Aznavourian. Zijn Armeense ouders verblijven in de Franse hoofdstad terwijl ze vergeefs wachten op een visum voor de Verenigde Staten. Vanaf zijn negende treedt hij op in de Parijse theaters en later in nachtclubs, samen met Pierre Roche. Aznavour ontmoet Edith Piaf, hij wordt haar chauffeur en zij helpt hem zijn zangtechnieken te verbeteren. Samen reizen zij door Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada.

In Frankrijk breekt hij halverwege de jaren vijftig met zijn optredens in het fameuze Olympia-theater definitief door. Tegelijkertijd is hij als acteur in films te zien. Hij zal in zijn latere carrière het acteren blijven combineren met zijn muzikale loopbaan.

Amerika valt in de jaren zestig definitief voor de Franse zanger. Hij geeft grootse, succesvolle optredens en brengt een plaat uit op het label van Frank Sinatra. Hij wordt vaak vergeleken met de Amerikaanse zanger en geldt voor velen als de 'Franse Sinatra'.

Aznavour boekt wereldwijde successen met zelfgeschreven chansons als 'Et Pourtant', 'Que C'est Triste Venise', 'Mes Emmerdes', 'Les Plaisirs Demodes (The Old Fashioned Way)' en 'Tout Les Visages De l'Amour (She)'. Gedurende zijn carrière componeert hij meer dan 1000 chansons. Het grootste deel in het Frans, maar ook in het Engels, Italiaans, Spaans, Duits én Armeens. Aznavour staat met de grootste artiesten op het podium, waaronder Liza Minnelli, Dean Martin en Frank Sinatra.

In 1998 wordt Aznavour door Time Magazine uitgeroepen tot Entertainer of the Century, nog vóór Frank Sinatra, Bob Dylan en Elvis Presley.

Aznavour is nog altijd hét boegbeeld van het Franse chanson. De 83-jarige zanger verkeert in een blakende vorm en treedt nog steeds op. "Life has to be lived, I can relax eternally when I'm dead."

Radio 5

Radio 5 is de zender met veel lichte muziek, chansons, cabaret, Nederlandstalige muziek, en evergreens in combinatie met informatie en service. Radio 5 richt zich vooral op luisteraars vanaf 55 jaar. De dagprogrammering van Radio 5 brengt op werkdagen Wekker Wakker! (MAX), Toppers van Toen (Avro), Café Kooijmans (KRO), Plein 5 (NCRV) en Open Huis (EO) met bekende radio-persoonlijkheden als Jan Steeman, Henk Mouwe en Jeanne Kooijmans.

www.radio5.nl