Cordaid en WorldGranny vragen aandacht voor vergrijzing in OS-landen

28/09/2007 14:27



Cordaid



Maandag 1 oktober: internationale dag van de ouderen:
Cordaid en WorldGranny vragen aandacht voor snelle vergrijzing in ontwikkelingslanden

WorldGranny en Cordaid vragen op 1 oktober aanstaande, Internationale Dag van de Ouderen, aandacht voor inkomen en zorg voor ouderen in ontwikkelingslanden. Niet alleen in Nederland is sprake van vergrijzing, in ontwikkelingslanden groeit de groep ouderen razendsnel. Op dit moment leven 375 miljoen ouderen van boven de 60 in ontwikkelingslanden. In 2050 zal dat aantal gestegen zijn tot 1500 miljoen. In 2050 zal bijna 25% van de bevolking in Azie en Latijns-Amerika ouder zijn dan 60, voor sub-Sahara Afrika wordt dat ruim 10%.

Ouderen vormen in ontwikkelingslanden een uiterst kwetsbare groep. Veel ouderen krijgen geen overheidspensioen en hebben nooit kunnen sparen voor hun oude dag voorziening. Dat maakt hen afhankelijk van het inkomen en de zorg van anderen. Konden zij voorheen nog op hun familie en kinderen terugvallen, tegenwoordig is dat anders. Kinderen vertrekken naar de stad of naar het buitenland op zoek naar een beter bestaan en uitval door ziekte of overlijden - bijvoorbeeld ten gevolge van HIV/AIDS - eist zijn tol, waardoor ouderen de zorg voor hun kleinkinderen overnemen.

Conferentie Cash?:
Cordaid en WorldGranny zetten zich in voor de ontwikkeling van pensioenen en informele zorgsystemen voor ouderen in ontwikkelingslanden. Dit zijn nieuwe onderwerpen in ontwikkelingssamenwerking en deze staan op 6 december a.s. tijdens het congres 'Cash?' centraal. Sprekers zijn o.a. Dipal Chandra Barua van de Grameen Bank uit Bangladesh, Herman Wijffels van de Wereldbank en vertegenwoordigers van ouderen organisaties uit Zuid Afrika, Oeganda en de Filippijnen. Deskundigen en geïnteresseerden uit Nederland en ontwikkelingslanden bundelen kennis en ervaring om een bijdrage te kunnen leveren aan de verbetering van de leefsituatie van ouderen in ontwikkelingslanden.

Cordaid richt zich op het verlenen van noodhulp, bestrijden van armoede, maatschappijopbouw en het beïnvloeden van beleid. WorldGranny werkt met en voor ouderen aan het verbeteren van hun leefsituatie en die van hun familie. De organisaties werken al enkele jaren samen op het gebied van ouderenzorg- en voorzieningen in ontwikkelingslanden.

6 december 2007: Conferentie Cash?
Over inkomen en zorg voor ouderen in ontwikkelingslanden.
Locatie: Het Vredespaleis in Den Haag, tijd: 12.30-17.00 uur Voor wie: pensioenfondsen, ontwikkelingsorganisaties, ministeries, verzekeringsmaatschappijen, vakbonden, deskundigen, geïnteresseerden Deelname is gratis en aanmelden kan op jvmiddendorp@worldgranny.nl





http://www.cordaid.nl